El Consell de Govern aprova el Decret llei de simplificació: legalitzacions i eliminació de la Comissió de Medi Ambient

El Consell de Govern d’avui divendres ha aprovat el Decret llei de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives que preveu la modificació total o parcial d’una cinquantena de lleis i decrets llei, amb més de 170 canvis en els diferents articulats.

El Govern, amb aquesta llei, aprofita per impulsar 3 aspectes que des del GOB Mallorca trobam especialment greus:

  1. La legalització de les il·legalitats en sòl rústic. Per a més informació del posicionament del GOB en aquesta qüestió:  https://www.gobmallorca.com/2024/03/21/nova-amnistia-urbanistica-saccelera-la-carrera-suicida-neoliberal-del-pp/
  2. La legalització dels aparcaments il·legals en sòl rústic de diferents municipis denunciats pel GOB com Sóller i Alcúdia, que en alguns casos afectes sòl rústic protegit i zones arqueològics, amnistiant els Ajuntaments que infringeixen la seva pròpia ordenació urbanística.
  3. L’eliminació definitiva de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, en relació a la qual avui mateix 16 entitats s’han posicionat en contra.  https://www.gobmallorca.com/2024/05/24/16-organitzacions-ambientals-insten-al-govern-de-les-illes-balears-a-mantenir-la-comissio-balear-de-medi-ambient/

Tot això justificat per una qüestió de simplificació i racionalització administrativa quan és una mostra sense precedents de la màxima irracionalitat des del punt de vista de l’ordenació urbanística i territorial i la preservació del territori i dels recursos.

Amb això el Partit Popular dona dos missatges clars:

  1. El que ells mateixos redacten al seu comunicat emès avui: “d’aquesta manera, també es facilita l’atracció d’inversions a les Illes Balears que permetin la generació d’oportunitats.” I per tant promoure la destrucció territorial, l’especulació immobiliària i l’auge del negoci turístic i immobiliari especialment.
  2. Que cada cop que ells arriben promouen una legalització per tal que els infractors puguin continuar fent-ho esperant que tornin a governar ells: sempre compareixerà un cicle que els “arregli” les seves infraccions i de la que en puguin treure profit.

Demà,  #25M es convoca a Palma una manifestació que té el drama de l’habitatge com a principal motiu de la convocatòria.

Legalitzar cases en sòl rústic ara il·legals és també un missatge que es pretén donar des del Govern a les persones que ara estan afectades per la problemàtica de l’accés a l’habitatge i que moltes viuen en sòl rústic i en cases il·legals, en aquest urbanisme dispers i sense ordre que caracteritza, per desgràcia, el nostre foravila.  Però ells no són l’objectiu d’aquest decret-llei. I consolidar les il·legalitats – si ho poden pagar – sense la corresponent previsió de creixements en equipaments, serveis i infrastructures no és la solució. Com tampoc no ho és habilitar locals comercials, ni xapar pisos per la meitat. No és una solució real a la problemàtica de l’habitatge. És només la consolidació del sense sentit en que el PP converteix l’ordenació territorial i urbanística i la gestió racional dels recursos: qui ho pugui pagar, en traurà profit abastament, i el mercat especulatiu immobiliari i turístic bé ho sap. 

El que cal és intervenir en fer complir la legalitat i disposar de totes les garanties ambientals vers l’ús racional dels recursos, cada cop més escassos, posar límits als preus de lloguer i a l’especulació, i garantir els drets fonamentals usurpats pel mercat immobiliari-turístic, com és el cas de l’habitatge i també del treball digne.

 

Des del GOB ja vàrem advertir a la reunió amb la Presidenta que avaluarem el text del decret-llei per analitzar les possibles vies d’actuació legals per impugnar-lo.

Tags: #legalització, amnistia, Aparcaments sòl rústic, decret-llei 2024

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents