Biodiversitat

Ja hi ha un estudi de capacitat de càrrega de Cabrera, que al Govern no li interessa

Fet l’any passat per investigadors de la UIB i la SHNB, recomana mesures que van en direcció contrària a l’augment de visitants que Prohens ha aprovat recentment

La Presidenta del Govern anunciava ahir al Parc Nacional de Cabrera la realització d’un estudi de capacitat de càrrega, per tal de “definir la gestió de l’ús públic de l’illa”. Per la seva part, el Conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural declarava que “es necessiten dades objectives que ens indiquin la capacitat de càrrega dels nostres espais naturals protegits per què aquest ús públic es faci de forma sostenible i amb uns criteris tècnics”.

Sorprenen aquestes declaracions quan, amb l’aprovació ben recent del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears s’acaba d’apujar el límit de visitants en transport col·lectiu que poden arribar a Cabrera, passant dels 300 diaris (límit que va fixar l’anterior govern) fins als 300 simultanis (recuperant un criteri que ja es va establir durant el mandat de Jaume Matas). Així, les empreses de transport de visitants podran anar fent viatges i desembarcant i embarcant passatgers al llarg del dia mentre damunt l’illa només en mantenguin un màxim de 300. Un evident increment de la càrrega sobre Cabrera, realitzat sense cap justificació tècnica que coneguem.

Més encara, ni Presidenta ni Conseller tingueren en compte que el Parc Nacional ja compta amb un estudi de capacitat de càrrega realitzat el 2023 per investigadors de la UIB i la Societat d’Història Natural de les Balears. En aquest estudi es conclou que la capacitat d’acollida màxima potencial que actualment contemplen els instruments de gestió del Parc està sobredimensionada, que algunes platges reben una pressió que està per damunt la seva capacitat d’acollida i que s’observa un preocupant increment de la pressió nàutica (paral·lel al que està patint Mallorca). Per això recomana que no s’ampliï el nombre de boies de fondeig, s’estableixi un nombre màxim de visitants amb transport col·lectiu que es situï en un rang de 300-350 visitants diaris, i que la capacitat del refugi es mantingui en un màxim de 12 places.

Hi ha diversos aspectes de la gestió ambiental del parc que es poden millorar (gestió de l’aigua, de l’energia, dels residus, etc) i no dubtam que hi ha capacitat per a fer-ho, però aquests avanços en la sostenibilitat de l’ús dels recursos no poden justificar un increment de la pressió humana, ja excessiva. Des del GOB veim amb preocupació aquesta maniobra d’encarregar un nou estudi de capacitat de càrrega a una empresa, ja que fàcilment es pot pensar que les conclusions i les limitacions suggerides a l’estudi realitzat recentment per la UIB-SHNB no són convenients per a determinats sectors empresarials amb molta capacitat d’influència sobre el Govern actual.

Aprofitam per reclamar un reenfocament de la gestió de l’ús públic de Cabrera, focalitzant sobre la difusió i gaudi dels valors extraordinaris del Parc Nacional i evitant potenciar encara més el seu ús com a destinació “verja” per al turisme nàutic i de platja.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents