Els ecosistemes i hàbitats marins de les Balears, protagonistes de la nova campanya Mar en Xarxa

El GOB inicia una nova edició de la campanya Mar en Xarxa per seguir divulgant sobre el medí marí, posant en valor la riquesa del Mediterrani i conscienciant sobre les problemàtiques que pateix.

En els darrers cinc estius, des del GOB, s’han realitzat campanyes de divulgació i sensibilització per tal d’acostar el medi marí, tan rellevant a la nostra illa i alhora tan desconegut, a la ciutadania. L’any 2019 va néixer la campanya SOS Posidonia amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de protegir i conservar les praderies de posidònia i donar eines a la ciutadania per poder contribuir a la seva protecció. 

Després de quatre edicions amb un gran èxit de participació i impacte, informant i realitzant tallers per platges de tota Mallorca, es va veure que era el moment d’ampliar la mirada, així va néixer Mar en Xarxa. Aquesta és una campanya comunicativa a través de les xarxes socials amb la finalitat d’apropar el medi marí a la població general. Volem que la ciutadania conegui i posi en valor la biodiversitat de les aigües on fa vida i que, a la vegada, sigui conscients de les problemàtiques i amenaces a les que s’enfronta. Així, aconseguirem una societat més crítica amb la gestió del nostre litoral i la nostra mar, i més involucrada en la seva conservació.

La campanya de l’any passat es va centrar en explicar com es podia gaudir de les nostres platges i la nostra mar de manera respectuosa, així com donar a conèixer les diferents figures de protecció dels espais marins que podem trobar i alguns exemples de gestió a l’illa de Mallorca. Enguany les temàtiques a tractar s’han decidit a través d’un procés més participatiu. Així, durant el mes de juny s’ha habilitat un formulari on-line on tothom ha pogut expressar els seus dubtes i inquietuds en relació al medi marí. Amb els resultats de les respostes obtingudes, hem vist que hi ha moltes ganes de conèixer els ecosistemes que s’amaguen a les nostres aigües i saber que es fa per a protegir-los. 

La campanya de Mar en Xarxa 2024 constarà de set vídeos curts que es centraran en explicar els ecosistemes i hàbitats marins més rellevants al mar Balear. En un recorregut des de la terra cap a la mar es mostraran els penya-segats, els sistemes dunars, les badies somes, els fons arenosos, els fons rocosos, les praderies de posidònia i la columna d’aigua, i s’exposaran les espècies més rellevants, les funcions més importants d’aquests ecosistemes i la gestió, o la manca d’aquesta, que se’n fa.

Aquestes píndoles audiovisuals es publicaran els mesos de juliol i agost a través de les nostres xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram i Youtube) i el bolletí setmanal. El GOB vol agrair la cessió d’imatges per part del programa Arxipèlag Blau d’IB3 que han enriquit substancialment les explicacions de les nostres tècniques.

Per finalitzar la campanya, la darrera setmana d’agost, es realitzarà una xerrada on es podran repassar i aprofundir en els temes tractats, així com debatre sobre els futurs reptes del mar Balear.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents