Presentam un recurs contra l’acord del ple d’Alcúdia que, sota l’empar del decret-llei Prohens, pretén donar per legalitzats els aparcaments en sòl rústic del municipi

El Decret-Llei no regularitza de facto els aparcaments il·legals, cal la redacció d’un projecte tècnic i avaluació ambiental abans de poder habilitar l’ús temporal d’aparcament en parcel·les situades en sòl rústic.

És més, des del GOB apuntam, que el propi Decret Llei en el seu article 32 podria incomplir la Ley del Suelo y Rehabilización Urbana que només preveu actuacions en sòls en situació de sòl rural en els què el planejament prevegi la seva transformació a sòl urbanitzable, que no és el cas, ni d’Alcúdia, ni de molts dels aparcament que el DL pretén legalitzar.

L’Ajuntament d’Alcúdia, en sessió celebrada el passat 24/07/2024 va adoptar un acord plenari en el què acordà habilitar l’ús d’aparcament amb caràcter provisional a les parcel·les rústiques denunciades pel GOB i que varen ser motiu d’un expedient de restabliment de la legalitat per part de l’ADT de 22/03/2023.  Tot i que sorprenentment, en algunes manté la mesura cautelar de cessament de l’activitat – parcel·les 36 del polígon 1 i 25 i 40 del polígon – ,  en les altres – parcel·les 72 del polígon 1, 5 del polígon 2, 302 del polígon 3 i 42, 48 i 51 del polígon 4 –  hi manté  l’ús provisional. Tot això, segons dicta l’acord plenari. I també, tal i com detalla l’acord, mentre es tramiten els projectes d’adequació que preveu el decret-llei en el seu article 32, que inclou avaluació ambiental i informes sectorials en referència a les ubicacions, ja que aquestes no reuneixen – com reconeix el propi ajuntament – les garanties del planejament urbanístic.

Davant aquest acord, el GOB ha interposat a l’agost un recurs potestatiu de reposició ja que consideram que:

  1. Per una banda i en relació al propi article 32 del Decret Llei CAIB 3/2024 de 24 de maig, aquest contradiu la normativa bàsica estatal ja que la  Ley del Suelo y Rehabilitacion Urbana, ja que aquesta determina, en el seu Article 13. Contenido del derecho de propiedad del suelo en situación rural, determina, en el seu punt 2.d preveu la possibilitat de “La realización de usos y obras de carácter provisional que se autoricen por no estar expresamente prohibidos por la legislación territorial y urbanística, o la sectorial y sean compatibles con la ordenación urbanística (,..)” sempre hi quan els instruments d’ordenació territoria prevegin o permetin el pas d’aquest sòl en situació rural a sòl urbanitzable. I aquest no és el cas de la majoria dels aparcaments que preveu legalitzar la llei i concretament, de cap dels aparcament que se pretenen habilitar per l’ acord municipal  del ple alcudienc, ni tampoc de cap dels que estan actualment en ús i que són objecte de les resolucions del director de l’ADT de dia 22/03/2023; els aparcaments estan ubicats en sòl rústic NO susceptible de transformació en sòl urbanitzat pel planejament d’Alcúdia i alguns d’ells, com és el cas dels aparcaments situats dins la zona aerqueológica de la ciutat roman de Pol·lentia no podran ser-ho mai.
  2. Per altra banda,  el DL 3/2024 no autoritza la regularització dels aparcaments de facto implantats que estan actualment en ús.  Els aparcaments actuals – il·legals i il·legalitzables – com admet l’acord adoptat – no disposen de títol habilitant, i estan encara a l’espera de la redacció del projecte  tècnic redactat que permiti la tramitació administrativa que s’indica a l’apartat cinquè de l’acord plenari: “Cinquè.- Atès que la present habilitació no reuneix totes les garanties del planejament urbanístic, la tramitació de dits projectes haurà de tenir en especial consideració les determinacions dels informes sectorials pertinents en referència a les ubicacions, i, en concret, les que derivin de l’avaluació d’impacte ambiental dels projectes, la qual, haurà de tenir en compte els elements d’avaluació ambiental estratègica pertinents.”.  De fet, el punt sisè de l’acord determina:” Sisè.- Ordenar als Serveis tècnics municipals l’elaboració dels projectes d’ adequació a aquesta finalitat mitjançant la compactació del terreny i/o estructures provisionals que permetin la recuperació de l’estat original quan finalitzi l’ús o s’exhaureixi el termini màxim de vuit mesos.” .  Per tant, no té cap sentit mantenir la mesura cautelar de cessament de l’activitat d’aparcament en unes parcel·les i mantenir l’ús provisional en altres. L’ús no és encara admès perquè no disposa dels projectes tècnics que determina el RD com a imprescindibles per poder ubicar temporalment aparcaments en sòl rústic.  És més, aquells on, fruit de l’actuació de l’ADT es va determinar la mesura cautelar de cessament que esmenten que es manté, hi ha parcel·les que han continuat i continuen en ús, com la parcel·la 40 del polígon 4.
  3.  La proposta de resolució de batllia elevada al plenari i finalment aprovada, s’ha adoptat, sense els informes (tècnics i jurídics) prevists als articles 172, 173 i 175 de la ROF  (Reglamento de Organización, Funcionamiento y Régimen Jurídico de las Entidades Locales) de 1986, como exigeix el principi de bona administració i seguretat jurídica.

Per tot això, des del GOB hem presentat recurs de reposició a l’Ajuntament d’Alcúdia aquest mes d’agost per tal que s’anul·li, revoqui i deixi sense efectes l’acord plenari de 24/07/2024 per ser contrari a dret. Des del GOB consideram que el que cal és donar compliment als esmentats requeriments de l’ADT i executar, sense més dilacions, el tancament i precinte dels aparcaments sense títol habilitant.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents