Aquest és la premissa que Teresa Vicente ha aconseguit incorporar per primer cop en el món jurídic, aconseguint que s’aprovés la Iniciativa Legislativa Popular que donà personalitat jurídica al Mar Menor i amb això, per primera vegada, s’aconseguí que els ecosistemes gaudeixin de drets propis i que tothom pugui defensar-los. És per aquest motiu que el passat mes d’abril aquesta professora de Filosofia del Dret i directora de la Càtedra de Drets Humans i Drets de la Naturalesa de la Universitat de Múrcia, va ser guardonada amb el Premi Goldman, el «Nobel del medi ambient».
Teresa, havia estat mesos abans al GOB fent una conferència que ens va entusiasmar i que avui tenim la satisfacció de poder-vos compartir en aquest enllaç: https://www.youtube.com/live/xP9hQwauUiA
Aquesta mateixa setmana, celebram la notícia que ens arriba de la Plataforma STOP Ecocidio Internacional. Maite Mompó, una de les impulsores de la campanya que promou el reconeixement de l’ecocidi com un crim, i capgirar en aquest sentit el marc i ordenament jurídic a nivell internacional, ens compartí la notícia que s’havia fet la proposta formal per incloure l’Ecocidi en la Cort Penal Internacional.
Una proposta que arribava precisament de la mà dels estats insulars del pacífic. Es tracta d’un altre gran pas endavant en l’esforç global per consagrar un nou marc legal en contra de la destrucció massiva del medi ambient i els ecosistemes que possibiliten la vida.
La iniciativa del Mar Menor, sorgeix després d’una Iniciativa Legislativa Popular, com la que des del GOB es va impulsar pel Benestar de les Generacions Present i Futures i que ara està fortament compromesa en la seva essència i objectiu, desplegament i aplicació per la desregulació impulsada pel Govern Prohens a través del Decret-Llei de suposada simplificació administrativa.
Els territoris insulars necessitam aturar la destrucció dels ecosistemes que possibiliten aquí la vida. Necessitam una mirada urgent i radical en la preservació i restauració dels equilibris que el model econòmic impulsat a les Balears, ha devastat i continua devastant. Calen marcs reguladors que rompin els encaixos fins ara habituals, perquè en el context de crisi ecològica i climàtica global que vivim, no podem carregar-nos allò que sosté i possibilita la vida en els nostres territoris.
Us convidam a conèixer més d’aquestes iniciatives. Des del GOB les seguim amb molta proximitat, interès, generant vincles i complicitats amb les impulsores d’aquestes iniciatives que trenquen amb els esquemes habituals que han sobreexplotat i degradat fins a l’extrem el patrimoni natural comú que sosté la vida. I també per això, continuarem donant a conèixer la ILP de Benestar de les Generacions Presents i Futures que vàrem aconseguir que el Parlament de les Illes Balears aprovàs. Una iniciativa pionera a tot l’estat espanyol – ara convertida en paper banyat pel Govern Prohens – com ho són les iniciatives pel reconeixement de la personalitat jurídica del Mar Menor, o la que impulsa el reconeixement de la figura d’ecocidi en el dret penal internacional.
Seguim amb la mirada posada en l’Avui per Demà.