La impunitat segueix al nostre litoral. Les cales de la nostra illa sovint suposen una barra lliure per a moltes persones, especialment per a molts negocis. Volem donar visibilitat a un cas concret que ja fa temps que ocorre, però només és una mostra del que passa a les nostres costes.
Si la vigilància al litoral és baixa, què dir del que passa al litoral de la costa de la Serra de Tramuntana… Fa uns dies va sortir la notícia on una desena d’embarcacions, fondejades prop de Sa Foradada, estaven realitzant una Partyboat, una festa al mar. On, segons informació de l’ARA Balears, hi havia punxa-discs, ballarines i malabaristes amb foc. Es veu que era un esdeveniment programat per una empresa, des de feia mesos. Aquesta zona és Xarxa Natura 2000 i part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, i AQUESTA és una activitat prohibida dins aquests espais. Ens preocupa enormement que no hi hagi aparegut cap figura de l’autoritat que ho aturàs i ho sancionàs. En canvi, s’ha perpetuat la creença que a les Illes Balears TOT S’HI VAL.
Si tornam al cas concret que avançàvem, ens hem de situar a CALA TUENT, una supervivent a l’urbanisme. No obstant, ha sofert intents i no es pot abaixar la guàrdia, ja que és un indret de gran valor natural i patrimonial d’interès i prestigi. En aquests moments s’ha arribat al punt on, tot i presentar un cert abalisament, els banyistes no es troben segurs ni tan sols dins la zona de bany. A què es deu això?
Inseguretat dins la Cala
Aquesta cala compta amb un mollet i una rampa d’avarada. Així, és una cala amb trànsit d’embarcacions abundant, especialment d’embarcacions d’empreses de transport turístic (o golondrines). Aquestes han de demanar a la Direcció General de Costes i Litoral una autorització per a poder embarcar i desembarcar persones al moll. No ens costa que totes les empreses que actualment operen a la cala comptin amb l’autorització adient. El període d’informació pública per a fer al·legacions a aquestes sol·licituds, i on el GOB en va fer aportacions, ha estat obert durant els mesos de juny i juliol, quan aquestes ja operaven.
Però la problemàtica greu i per la qual les persones tenen por i pateixen per la seva integritat, és perquè algunes d’aquestes embarcacions, especialment les de majors dimensions, com la PANORAMA (molt adient el nom) de l’empresa Barcos Azules, S.A., entren dins la zona de bany durant les maniobres d’atracament i desatracament, tal com podeu veure a les imatges.
Falta de compliment de garanties de seguretat per part de l’Ajuntament d’Escorca
Les zones de bany són de competència municipal, tot i que les normes que regulen la necessitat d’un abalisament i la seva disposició, és normativa estatal. A la cala podem trobar un cartell on s’indica com és la disposició de l’abalisament. Un abalisament, que presenta un canal de navegació que separa i aïlla la zona de bany i a priori no hauria de suposar cap risc.
Però la realitat dista molt del que diu el cartell o el projecte que va presentar l’ajuntament i que va rebre autorització. Si veim la imatge feta des de la platja aquest estiu, podem observar com el canal de navegació no està senyalitzat en la seva totalitat. Hauria de presentar boies esfèriques grogues fins a l’extrem, unint-se amb la boia verda que marca el començament del canal. En canvi, a l’altura del mollet, hi ha una altra boia verda que marca el fi de l’abalisament i deixa un espai ben obert i d’accés a la zona de bany. Això, fa que moltes altres embarcacions que accedeixen a la cala s’aproximin i en alguns casos fondegin dins la mateixa zona de bany, com es pot veure a la imatge.
Demanam a l’Ajuntament d’Escorca que compleixi la normativa i col·loqui l’abalisament de manera que es pugui garantir la seguretat de les persones que hi ha dins la zona de bany. L’abalisament tal com està col·locat actualment, a més de no complir amb el que diu la Resolución de balizamiento (8 de febrero de 2023) de Puertos del Estado, i per tant no ser una infraestructura segura ni legal, no correspon al projecte autoritzat per la Direcció General de Costes i Litoral.
Suma d’irregularitats dins la cala
A més del perill al qual s’exposen els banyistes diàriament dins la cala, Tuent té altres irregularitats. Una d’elles es troba al mateix mollet. No ens consta quina és la titularitat administrativa d’aquesta infraestructura. A més, als anys 2019 i 2020 es van fer unes obres d’ampliació, on el GOB ja va presentar al·legacions i no es van tenir en compte, perquè l’Ajuntament no disposava de concessió per a poder fer les obres. És a dir, no hi ha constància que es fes una modificació de la concessió existent i no es va fer el tràmit d’informació pública requerit pel projecte d’ampliació, de manera que es poden considerar unes obres il·legals.
Per afegir, sobre la platja hi ha unes edificacions que si bé es troben fora del Domini Públic Marítimo Terrestre – DPMT, les seves terrasses de formigó s’hi troben dins. Així, no consta que tenguin concessió i demanam que s’enderroquin.
Com no podria ser d’altra manera, ja que és una irregularitat que hi ha a tot el litoral, en la banda del canal de navegació i prop de la costa, hi ha algunes boies de fondeig fix col·locades per particulars amb un mort de formigó o similar, algunes d’elles damunt posidònia. Estiguin o no sobre aquesta planta marina, aquest tipus de fondeig no és legal i ha de retirar-se.
Com podeu veure hi ha un bon PANORAMA a Cala Tuent. Amb tot, volem denunciar la situació en que es troba la cala, però sobretot demanam que es prenguin mesures urgentment per evitar que les embarcacions entrin dins la zona de bany. És un perill per a les persones que es troben dins l’aigua, que de cap manera poden sortir de la zona de bany i que dins ella es troben en risc. A més, el trànsit tan freqüent d’aquestes embarcacions fa que l’aigua es vagi enterbolint, provocant una pèrdua de transparència que perjudica les comunitats vegetals del fons i de retruc a tota la biodiversitat marina.
Volem unes platges segures per a les persones i lliures d’impactes per a la seva biodiversitat.