Biodiversitat

El projecte de planta d’hidrogen, nou cop al paisatge i la biodiversitat de la Marina de Llucmajor

La manca de suficient protecció ambiental d’aquest magnífic espai natural possibilita la seva transformació en àrea de producció energètica.

La Marina de Llucmajor és el mosaic agroforestal més important de Mallorca. La seva estructura de la propietat, dominada per finques de gran extensió, i la seva poca transformació urbanística gràcies al manteniment de l’activitat agrícola i ramadera han facilitat la conservació fins avui d’un espai d’extraordinària riquesa natural.

Però d’altra banda, precisament algunes d’aquestes característiques (poc ús residencial i estructura territorial conformada per grans finques) la fan des de fa uns anys vulnerable per a la seva ocupació per infraestructures energètiques, que tenen una major facilitat d’implantació aquí que a altres àrees on s’hauria d’arribar a acords de compra amb diversos propietaris i també podria generar la reacció d’oposició de molts veïnats.

L’any 2011 el GOB remeté a la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat documentació tècnica, fonamentada en informació científica, sol·licitant la declaració de noves Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per tal d’atendre algunes mancances de la xarxa Natura 2000 en relació a la protecció de determinats hàbitats i espècies. Anys després, durant els quals insistírem reiteradament en la nostra petició, el 2019 la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca acordà l’ampliació de la xarxa de ZEPAs, declarant-ne 9 de noves i ampliant-ne altres 2 al conjunt de les Balears. 

Malauradament no es va atendre adequadament la nostra proposta d’ampliació pel que fa a la ZEPA Cap Enderrocat i Cap Blanc (ES5310128), i es va deixar sense protecció la zona central de la Marina de Llucmajor, precisament la millor conservada i ecològicament més important. Davant aquesta decisió, la nostra sospita de que no es va voler incorporar per no entrebancar el desenvolupament de determinats projectes de parcs fotovoltaics. Tot i això, la resolució del Consell de Govern de declaració i ampliació de ZEPAs va acordar “Instar la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca perquè complementi l’estudi de valors ambientals de la ZEPA Cap Enderrocat – Cap Blanc (ES0000081), amb la finalitat d’iniciar un nou procediment d’ampliació d’aquesta ZEPA.”

Des d’ençà ja s’han desenvolupat dos parcs fotovoltaics, i en aquests moments es tramiten altres 4. Ja avisàrem en el seu moment que la Marina de Llucmajor corria el risc de convertir-se en una àrea de producció energètica que afectaria greument al manteniment del seu paisatge i biodiversitat.

Al llarg de la passada legislatura insistírem reiteramendament, pública i personalment, als responsables polítics de la Conselleria de Medi Ambient i Territori de la necessitat d’ampliar la ZEPA a la Marina de Llucmajor, donant així compliment a l’acord del Consell de Govern (de la legislatura anterior però del mateix color polític), per tal d’atendre adequadament als seus valors naturals però també per blindar-la davant projectes que poguessin implicar la seva transformaciò radical. Malauradament la nostra demanda va ser ignorada absolutament.

Ara el projecte, difòs a la premsa per part de l’empresa inversora Go Energy Group, de construcció d’una planta de generació d’hidrogen suposarà una nova estocada (i aquesta especialment greu) a la Marina de Llucmajor, ja que les instal·lacions requerides ni son compatibles amb el manteniment de part de l’activitat agroramadera ni es preveu que puguin ser desmuntables passats els anys (els dos arguments, ambdós molt discutibles, esgrimits per alguns per defensar les grans instal·lacions fotovoltaiques en sòl rústic).

Tot i que per ara sembla que el projecte no ha passat d’un anunci públic per part de l’empresa (que diu haver comprat ja 400 hectàrees a la zona), davant aquesta greu amenaça per a la conservació de la zona reclamam al Govern que:

. No permeti cap avanç en la tramitació del suposat projecte, ni a la Marina de Llucmajor ni enlloc, mentre no comptem a les Balears amb la corresponent planificació energètica que disposi on es poden desenvolupar aquest i altres grans projectes de producció energètica.

. Atengui la nostra reclamació de major protecció per a la Marina de Llucmajor, i de forma ben justificada sobre la base de la informació científica disponible emprengui els tràmits necessaris per la protecció de la zona sota la figura de ZEPA.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents