Aquest estiu el litoral Balear ha patit els efectes de la massificació i la saturació de manera extrema. Les platges i les cales han estat exposades a un gran nombre d’embarcacions que, per falta d’una planificació dels usos i les activitats a la mar, han suposat una interacció molt negativa entre els banyistes i els navegants.
Embarcacions fondejades fins a la vorera de la costa; cales amb embarcacions fondejades sense respectar distàncies de seguretat entre elles per falta d’espai; fondejos sobre espècies protegides; festes nàutiques (party boats) dins espais naturals protegits; empreses turístiques que entren dins les zones de bany per fer les seves maniobres d’atracament i desatracament a la costa; motos aquàtiques i embarcacions a motor navegant a velocitats per damunt les permeses i sense respectar a les persones que volen gaudir de la mar d’altres maneres (molt més respectuoses amb el medi, tot sigui dit); emissaris obsolets que aboquen al mar, ben a prop de la vorera, aigua mal depurada per un excés de volum d’aigua residual que arriba a les depuradores procedent d’hotels i habitatges vacacionals en la temporada estival; etc.
Tots aquests impactes tenen maneres de reduir-se, alguns aplicant tecnologia, com els relacionats amb la depuració de l’aigua, i d’altres, com ja hem dit, fent una planificació estratègica dels usos. S’ha de començar determinant les capacitats de càrrega dels espais i a partir d’aquí posar límits al nombre d’embarcacions; s’han augmentat les restriccions en referència a les velocitats de navegació, als requisits per poder llogar una embarcació, al fondeig, etc.
Tot és qüestió de voluntat política!!! Tenim un Govern que diu que vol posar límits al mar, perquè ha admès que és necessari. Ara bé, que no ho vesteixin d’ecologisme o conservacionisme, perquè resta molt lluny. Durant aquests mesos han creat una Mesa Nàutica, per tal de treballar aquestes problemàtiques, i el sector conservacionista no ha estat convidat a participar. També està redactant una Llei de Gestió del Litoral on ha considerat que s’ha de regular la velocitat de navegació únicament per embarcacions superiors a 12 metres (segons ells, les més petites no van aviat), on pretenen, a més, regularitzar els camps de fondeig il·legals fets per particulars, entre altres. Han aprovat un decret llei de simplificació administrativa (Òmnibus) que pretén regularitzar els emissaris submarins que es van fer abans de la llei de Costes i no presenten criteris ambientals. S’està apostant per instal·lar un segon cable elèctric submarí que tendrà efectes en les praderies de Posidònia del nord de Mallorca, o per augmentar les dessalinitzadores que aboquen residus de sal al mar i que requereixen enormes quantitats d’energia per funcionar.
Com veim, de totes les mesures que s’estan proposant per millorar la gestió del medi ambient i dels recursos, cap té veritables impactes positius. És per això que creiem que la mirada, l’opinió i l’experiència de les entitats conservacionistes ha de ser escoltada i convidada a participar.
Per això volem encetar una nova iniciativa per apropar a la ciutadania, a vosaltres, la realitat del medi marí. Encetarem un nou bolletí per xerrar de l’actualitat del medi marí. Del que ocorre, del que reclamam, d’iniciatives, de projectes interessants, de com podeu participar vosaltres en la gestió, de quines activitats hi ha per a poder apropar-vos a la mar, etc. Esperam trobar-vos a totes, al nou bolletí marí “ALBIRANT LA MAR”! Ja us podeu subscriure a través d’aquest formulari: https://www.gobmallorca.com/informat-conservacio-marina/