Onze entitats ambientals reclamen al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic plans de gestió per als espais marins protegits espanyols i el 10% de protecció estricta per a les seves aigües per a 2030.
Les organitzacions s’han reunit aquest matí amb representants del MITERD.
Onze organitzacions dedicades a la conservació de l’oceà han traslladat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD) la necessitat que Espanya compleixi amb els seus objectius de conservació marina, marcats per la Unió Europea. Concretament, han reclamat l’aprovació de plans de gestió coherents per als espais marins protegits espanyols i la protecció estricta del 10% de les seves aigües per a 2030.
Les i els representants de ClientEarth, Ecologistes en Acció, Fundació Marilles, GEN-GOB, Greenpeace, OceanCare, Oceana, SEU/BirdLife, Tursiops, Bluewave Alliance i WWF Espanya s’han reunit amb la directora general de Biodiversitat, María Jesús Rodríguez de Sancho, en la seu del MITERD, i han ofert la seva col·laboració per a aconseguir la sostenibilitat ambiental marina. Així mateix, han demanat fer seguiment de l’“Acord marí entre organitzacions ambientals per a la protecció efectiva d’un 30% del Mediterrani espanyol”, signat també per ANSE, GOB Menorca, GOB Mallorca, Save the Med i Vell Marí.
Així mateix, han demanat fer seguiment de l’“Acord marí entre organitzacions ambientals per a la protecció efectiva d’un 30% del Mediterrani espanyol”. Aquest document estableix les bases per a aconseguir la protecció real del 30% de la mar Mediterrània, un dels més castigats del món, a causa de la sobrepesca, la contaminació i els efectes del canvi climàtic.
Molt lluny del compromís 10×30
Les entitats han recordat al MITERD que Espanya està molt lluny d’aconseguir el 10% de les seves aigües sota protecció estricta, la mesura més efectiva per a conservar i restaurar ecosistemes marins i els seus recursos. Així ho demostren els resultats de l’informe “Objectiu 10×30. La urgència d’establir espais marins de protecció estricta a Espanya”, elaborat per Oceana. L’estudi conclou que el percentatge de protecció estricta en aigües del Mediterrani espanyol és insignificant (menys d’un 0,1%).
Les entitats han recordat que “és necessari avançar en la definició dels criteris que han d’aplicar-se a nivell estatal per a identificar i establir zones de protecció estricta, així com per a elaborar els seus corresponents plans de seguiment i avaluació, ja que aquests són imprescindibles perquè la protecció d’aquestes àrees sigui realment efectiva”.
Així mateix, han reconegut els avanços del MITERD en la creació d’espais marins protegits (EMP), que ja aconsegueixen el 23% de la superfície marina espanyola. Això inclou la recent proposta per a declarar el Parc Nacional Marí de la Mar de les Calmes, a El Hierro.
Nous espais marins protegits
Si bé el Mediterrani espanyol ja té designat un 30% de superfície com protegida, durant la trobada, també s’ha demandat que es tinguin en compte nous EMP al Mediterrani proposats per actors locals, especialment els pescadors, i així avançar cap a una major coherència i connectivitat de la xarxa de EMP.
Aquest és el cas, per exemple, de la Reserva Marina de la Serra de Tramuntana a Mallorca (que compta amb un ampli suport social i reclamada, des de fa anys, pel Govern autonòmic de Balears, però per a la qual no es té un full de ruta clar), o la Reserva Marina del Penyal d’Ifach, a Calp.
Nota editorial:
● La proposta:
L’“Acord marí entre organitzacions ambientals per a la protecció d’un 30% del Mediterrani espanyol” insisteix en la importància d’elaborar i implementar plans de gestió adequats per als espais marins protegits, que estableixin una governança efectiva i l’assignació dels recursos necessaris per al seu funcionament.