Rebutjam la proposta inicial de planificació territorial dels parcs fotovoltaics del Consell de Mallorca

Des de la plataforma Renovables Sí, Però Així No! volem expressar la nostra profunda preocupació i rebuig davant la Proposta Inicial de Planificació Territorial dels Parcs Fotovoltaics presentada recentment pel Conseller de Territori i Mobilitat del Consell de Mallorca.

Aquesta proposta s’allunya totalment dels criteris i principis que la nostra plataforma ha defensat, i presenta greus mancances que posen en risc la preservació del territori i una transició energètica justa i sostenible. A continuació, exposem els motius del nostre posicionament:

  1. Una planificació territorial incompleta i esbiaixada
    El document només planifica la ubicació de parcs fotovoltaics de fins a 4 hectàrees, mentre que deixa fora de regulació les instal·lacions de més grandària —precisament les que més s’estan tramitant a Mallorca. Aquesta omissió permetria, com fins ara, que es puguin projectar centrals fotovoltaiques de grans dimensions a qualsevol indret del sòl rústic, sense una planificació real i global.

Les centrals fotovoltaiques de més de 4 ha -la gran majoria que se tramiten a Mallorca- les aprovarà el Govern a través de la Llei de Projectes Industrials Estratègics , la qual permet la seva ubicació a qualsevol lloc del territori. 

  1. Exclusió injustificada d’altres tipus de sòl
    La proposta es focalitza únicament en el sòl rústic, deixant fora alternatives com el sòl industrial, comercial, degradat o periurbà, així com les possibilitats d’instal·lació sobre cobertes d’edificis i infraestructures. Això implica la posada a disposició de més de 16.000 hectàrees de sòl rústic —moltes properes a espais naturals protegits com la Serra de Tramuntana—, desplaçant els projectes fora de la vista de la ciutadania i evitant el debat social.
  2. Priorització de l’ús industrial del sòl rústic
    Es menystenen criteris clau com la preservació del sòl per a l’activitat agrícola i ramadera, el paisatge, la biodiversitat o la funció ecològica. El fet d’excloure només les parcel·les que reben ajudes de la PAC és insuficient i redueix la complexitat de la gestió del territori a un sol paràmetre econòmic.
  3. Un model de tramitació que debilita la participació municipal i ciutadana
    La proposta atorga als ajuntaments la decisió exclusiva sobre els parcs de fins a 4 hectàrees, però els exclou dels projectes superiors, els quals poden ser aprovats pel Govern Balear per la via de la declaració de projectes industrials estratègics, fins i tot amb informes desfavorables dels municipis. Reclamam que els ajuntaments tinguin veu i vot en totes les tramitacions, i que es garanteixi també la participació d’altres administracions amb competències ambientals i energètiques.

Per una transició energètica realment sostenible, territorialment ordenada i socialment justa, exigim una revisió profunda d’aquesta proposta de planificació. Les energies renovables són el futur, però no a qualsevol preu ni en qualsevol lloc.

RENOVABLES SÍ, PERÒ AIXÍ NO!

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Notícies relacionades

Darreres notícies