Recordam que aquesta és una espècie protegida i la destrucció dels seus nius és il·legal
Aquesta setmana hem pogut confirmar la destrucció intencionada de nius i colònies de cabot (Delichon urbicum) a Sineu i a Artà.
El cabot és un petit ocell migratori que durant la primavera i estiu ocupa molts dels nostres pobles i ciutats per a reproduir-se. Fa nius de fang baix els voladissos de les teulades i altres elements de les façanes. La seva alimentació és exclusivament insectívora, i d’aquesta forma ajuda a controlar les poblacions d’insectes a l’entorn urbà defensant-nos de molèsties i malalties. És idò un cas clar de benefici mutu entre humans i fauna silvestre.
Està inclòs al Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial (Reial decret 139/2011), i la seva protecció està regulada per la Llei 42/2007, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. Aquesta normativa prohibeix expressament la destrucció de nius, així com la molèstia o eliminació d’animals en qualsevol fase del seu cicle vital.
La destrucció dels nius és encara més greu en aquests moments, ja que ara els cabots es troben en ple procés reproductiu, en el moment de la incubació dels ous o ja del creixement dels pollets, i per tant l’eliminació dels nius implica ara el fracàs de la cria i, en alguns casos, fins i tot la mort dels pollets (com es pot apreciar a la imatge adjunta, corresponent a un dels casos denunciats aquesta setmana).
Pollets de cabot morts després de caure d’un niu que acabava de ser destruït.
Els nius de cabot poden ser considerats una molèstia per alguns, ja que davall es van acumulant els excrements de la família. Cas que es vulgui resoldre aquesta situació, existeixen solucions en forma de safates o canals que es poden col·locar baix els nius i eviten que els excrements caiguin a terra.
El GOB ha presentat denúncia d’aquests casos de destrucció de nius davant la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, per tal que siguin iniciats els corresponents expedients d’infracció i sanció als responsables.
Feim una crida a la ciutadania perquè respecti la fauna silvestre que viu als nostres pobles i ciutats, cada cop més escassa, i instam a comunicar-nos altres casos de destrucció de nius cabot o directament a denunciar-los davant les autoritats.