En molts casos la destrucció de nius té lloc durant la reforma de cases.
El cabot (Delichon urbicum) manté colònies de cria a alguns pobles i ciutats de les Balears. Fa nius en forma d’iglú que ubica davall diferents elements arquitectònics dels edificis, principalment davall les volades de les teulades. Palma, Inca, Artà, Felanitx i Campos, per citar-ne alguns, són nuclis urbans amb un nombre important de parelles nidificants.
Aquesta és una espècie protegida, inclosa al Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial (Reial decret 139/2011), i la seva protecció està regulada per la Llei 42/2007, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. Aquesta normativa prohibeix expressament la destrucció de nius, així com la molèstia o eliminació d’animals en qualsevol fase del seu cicle vital.
Malauradament la destrucció de nius i colònies es segueix detectant a Mallorca (la setmana passada denunciàrem dos casos a Sineu i Artà). A més d’aquests casos imprevisibles, sovint la destrucció de colònies té lloc durant les obres de reforma d’edificis (millora de la façana, canvi de teulada, etc) i per tant la situació es pot preveure i evitar.
Per això ens hem adreçat al Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) i també als serveis d’urbanisme dels ajuntaments per tal que davant els projectes de reforma d’immobles tenguin en compte l’existència de nius o colònies de cabot, i recordin als propietaris la il·legalitat de destruir els nius i l’existència de solucions tècniques per evitar les possibles molèsties per la brutor que puguin ocasionar els nius.