La Plataforma “Renovables Sí, però Així NO!” exigeix la retirada de la proposta de Zones de Desenvolupament Prioritari per ser desordenada, desproporcionada i contrària al model de transició energètica justa i al territori

El Consell de Mallorca ha iniciat el tràmit d’aprovació de les Zones de Desenvolupament Prioritari ZDP, incloses a la Modificació núm. 4 del Pla Territorial de Mallorca i emmarcades en la Llei 10/2019 de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Les al·legacions presentades evidencien greus incompliments legals, tècnics i ambientals.

La Plataforma Renovables Sí però Així NO!! ha presentat al·legacions contundents davant el Consell de Mallorca contra aquesta proposta. Des de la Plataforma defensem la transició energètica, defensem la planificació energètica i territorial, però rebutjam aquest model per desordenat, antisociaL i insostenible.

Tot i defensar la necessitat de la transició energètica i de planificació territorial adequada, la Plataforma denuncia que l’actual proposta:

  • Consolida la desregulació i la destrucció del sòl rústic, convertint en norma el que la Llei 14/2019 només preveia com a excepció. El model proposat prioritza la dispersió al sòl rústic, generant fragmentació territorial i pèrdua d’usos agraris.

  • No respecta la Llei de Canvi Climàtic ni la Llei d’Urbanisme de les Illes Balears, al situar les ZDP exclusivament en sòl rústic, evitant sòls urbans, industrials o degradats. No s’apliquen criteris de la Llei 10/2019 de Canvi Climàtic. Incompleix la Llei 12/2017 d’Urbanisme (LUIB) perquè sn es prioritzen zones transformades ni urbanes, es margina el paisatge i els valors ecològics, no es coordina amb la Conselleria competent i no hi ha informe vinculant del Govern IB.

  • Estableix una zonificació parcial, arbitrària i desequilibrada, amb 16.638 ha de sòl rústic afectades només per a energia solar i 24.256 ha més per a energia eòlica (total 40.894 ha), molt per sobre del necessari per complir els objectius de transició energètica. Només serien necessàries unes 1.300 ha per assolir els objectius de 2030 segons la pròpia memòria.

Limita les ZDP a instal·lacions de fins a 4 ha, deixant les de major dimensió fora de regulació. La gran majoria dels projectes actuals superen aquestes dimensions i es tramiten com a “projectes industrials estratègics”, al marge del PTM.

  • Ignora criteris ambientals, paisatgístics, agraris i de justícia territorial, sacrificant zones com el Pla i el Raiguer en benefici de zones turístiques i urbanes sense demanda compensada. No s’analitzen ni s’ajusten les ZDP a la demanda energètica ni a la capacitat de la xarxa elèctrica.
    Municipis amb baixa demanda (com Llucmajor o Manacor) són fortament afectats, mentre Palma o zones turístiques són pràcticament ignorades.

Promou una fragmentació i dispersió territorial afavorint l’ocultació i no la proximitat als consums i la racionalitat energètica.

  • No es respecten zones d’exclusió essencials. S’inclouen zones protegides, forestals, amb risc d’incendi o inundació, i terenys agrícoles fèrtils. No es respecten distàncies mínimes a espais naturals, BIC, ni jaciments arqueològics.

  • No es contemplen zones d’inclusió viables. No es prioritzen sòls urbans, industrials o degradats, malgrat ser més adequats per criteris energètics i socials.

  • Manca de transparència i criteris rigorosos. L’anàlisi multicriteri no és clar, ni replicable, ni cartografiat correctament. La zonificació inclou àrees absurdes: camps de golf, pedreres actives, pistes d’aeroport, etc.

  • Frena l’autoconsum i les comunitats energètiques, mentre afavoreix grans empreses energètiques. L’autoconsum i les comunitats energètiques quedden relagats al planejament urbanístic municipal. No es prioritza l’aprofitament d’infraestructures públiques i cobertes. Projectes petits no tenen les facilitats dels macroprojectes dificultant així la democratització de l’energia

  • Absència de planificació urbana de renovables. Cal establir obligacions clares d’instal·lació a teulades i infraestructures. Reivindiquen un percentatge mínim d’energia que provingui d’autoconsum.

  • No ha tingut en compte informes vinculants ni les al·legacions ciutadanes prèvies.

Reivindicacions de la Plataforma.

Davant tot això la Plataforma exigeix

  • Retirar la proposta actual de ZDP i iniciar-ne una de nova, basada en criteris legals, territorials, ambientals i energètics.

  • Prioritzar la generació urbana i distribuïda (teulades, infraestructures, zones industrials).

  • Evitar la destrucció del sòl rústic, essencial per a la sobirania alimentària i la biodiversitat.

  • Derogar l’article 2.2 de la Llei 14/2019, que legalitza la instal·lació de centrals al marge del planejament.

  • Establir una nova exposició pública clara i transparent, amb cartografia detallada, criteris clars i d’acord amb el que determines les lleis del sòl i canvi climàtic i informació accessible.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Notícies relacionades

Darreres notícies