CostesGeneralMar mediterrània

Manifest per un litoral habitable, segur i protegit: #SOSLitoral

L’augment descontrolat d’embarcacions d’esbarjo i artefactes a motor al litoral durant les últimes dècades ha generat un fort augment dels impactes sobre els ecosistemes marins costaners i sobre els seus usuaris més vulnerables (banyistes, practicants d’esnòrquel, bussejadors…). Un conjunt d’organitzacions ens hem sumat per fer arribar peticions de control i protecció.

En defensa dels banyistes i els ecosistemes costaners

Les entitats que signem abaix, ens hem anat coordinant per plantejar propostes a les diferents administracions responsables per tal de protegir els ecosistemes costaners, així com a tota la gent que empra la mar de manera no motoritzada en els primers metres de costa.

Al creixement d’embarcacions s’hi han de sumar comportaments incívics, velocitats excessives, renous i una sensació d’inseguretat cada vegada més generalitzada. La massificació a la mar, es tradueix també en sobreocupació de cales i zones de bany no abalisades, així com el fondeig sobre hàbitats i espècies sensibles.

Sol·licitam una modificació de la normativa vigent amb la finalitat de reforçar la protecció dels valors naturals i patrimonials existents i la seguretat de les persones.

Aquestes són les peticions, que consideram clares, necessàries i urgents:

  • Reducció de la velocitat costanera.

Proposam limitar la velocitat de les embarcacions i artefactes a motor a 3 nusos en els primers 300 metres de la costa, per reduir molèsties (onatge i soroll) i millorar la seguretat dels banyistes i altres usuaris.

  • Regulació del fondeig en les zones de bany no abalisades.

És necessari establir una franja segura i lliure de fondeig en les zones de bany no abalisades per evitar l’ocupació massiva d’embarcacions en aquestes zones, i minvar així el risc d’accidents i molèsties. Animem els ajuntaments a ampliar la zona de protecció de banyistes a cales i platges.

  • Cartografia marítima d’hàbitats protegits.

Cal fer obligatori l’ús de cartografia marina oficial (mitjançant GPS, plotters o apps) per localitzar i protegir hàbitats marins protegits i aplicar un sistema de sancions àgil, exemplar i efectiu.

  • Recursos i mecanismes de control.

Exigim més mitjans humans i tecnològics per a la vigilància del litoral, especialment durant els mesos d’estiu. Sense control, les normatives no es poden aplicar.

  • Titulació obligatòria per navegar.

Reclamam l’eliminació de l’exempció que permet conduir embarcacions de fins a 5 metres i 15 CV sense cap titulació. És imprescindible garantir un mínim de formació i responsabilitat per evitar accidents i impactes ambientals.

Per una normativa adaptada a la realitat

La normativa vigent ha quedat desfasada davant els nous reptes ambientals i socials que afecten el litoral. Cal adaptar-la a la realitat actual per poder avançar cap a un model de costa on la conservació de la biodiversitat i les activitats de lleure puguin coexistir amb respecte i equilibri.

Si també vols una mar habitable, segura i protegida, ajuda’ns. Adhereix-te al manifest i difon les notícies que es vagin generant, a través de #SOSLitoral. 

Podeu llegir el manifest sencer i adherir-vos-hi, clicant aquí.

Alianza Mar Menor, Ecologistas en Acción, Fundación Juan Tábara, GEN-GOB, GOB Mallorca, GOB Menorca, Mallorca Blue, Pacto por el Mar Menor, Salvemos Calblanque, SOS Costa brava i SOS Mar Menor

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Notícies relacionades

Darreres notícies