El GOB Mallorca denuncia que les esmenes introduïdes durant la tramitació parlamentària obren la porta a una destrucció massiva i desregulada del sòl rústic a la capital.
La llei de liberalització del sòl impulsada per PP i Vox al Parlament de les Illes Balears suposa un gir dramàtic en la política territorial i urbanística de les illes. Però a Palma, la situació és especialment greu: modificacions específiques introduïdes durant la tramitació deixen la ciutat a mercè de la construcció intensiva i descontrolada a pràcticament totes les seves àrees de transició en sòl rústic.
A diferència d’altres municipis:
- No es requereix que les àrees de transició (AT) estiguin contigües a zones residencials plurifamiliars. Només cal que limitin amb sòl urbà o urbanitzable executat, cosa que inclou petits nuclis rurals, llogarets, barris dispersos o fins i tot polígons industrials.
- El requisit d’amplada mínima de les AT es redueix de 350 metres a només 100 metres, la qual cosa fa urbanitzables pràcticament totes les AT de Palma (excepte les situades en zones inundables, de risc d’incendi o protegides).
- Les edificacions no hauran de respectar l’entorn ni la morfologia urbana preexistent, podent-se aixecar blocs de pisos sense cap relació amb el que hi havia fins ara, malgrat trobar-se al costat de barris o nuclis històrics.
Aquestes edificacions -que no poden ser unifamiliars, perquè la llei les prohibeix- no hauran de respectar l’entorn ni garantir la continuïtat amb l’urbanisme desenvolupat fins ara en aquests barris, donat que la norma ho preveu.
El GOB, juntament amb la Plataforma “Mallorca per Viure, no per especular” estam analitzant el detall de la norma – tot i que encara no ha estat publicada la seva versió definitiva al BOIB – i denunciam que aquestes excepcions no són casuals, sinó que responen a una estratègia de “pelotazo urbanístic”, que permetrà construir milers de nous habitatges en sòl rústic, sense garantir serveis públics, ni avaluacions ambientals, ni estudis de mobilitat o de disponibilitat d’aigua.
Un model de ciutat amenaçat
La llei aprovada estableix que les disposicions contingudes al text legal prevalen sobre qualsevol norma urbanística d’igual o menor rang. Això implica que queden en suspens les limitacions d’alçada, densitat o volum que fins ara protegien determinats barris i àrees rurals de la ciutat. El resultat pot ser la creació de nous barris dormitori, desconnectats, sense serveis i devastadors per al paisatge agrari i la cohesió territorial.
El GOB exigeix responsabilitats i acció municipal
Davant aquest escenari, el GOB Mallorca reclama:
- Que l’Ajuntament de Palma es comprometi públicament a no tramitar cap projecte residencial estratègic (PRE) en sòl rústic mentre hi hagi sòl urbanitzable pendent d’executar.
- Que es paralitzi l’aplicació de la llei a Palma i es promogui la seva impugnació per inconstitucionalitat.
- Que es recuperi el control públic de la planificació urbanística, amb participació ciutadana real i avaluacions ambientals rigoroses.