Començam l’any 2024 d’aquella manera!! Després de moltes baixes entre educadores, infantils i juvenils, aquest cap de setmana passat, els que ens vàrem salvar d’agafar la grip, vàrem anar a parar a l’Ermita de Betlem a Artà.
Recordant el fil conductor d’aquesta temporada: “El paisatge de Mallorca: recursos i cultura”… Vàrem decidir visitar els paisatges de la Serra de Llevant, expressament per a poder tractar el recurs del Garballó.
Tot just arribant al camí de l’Ermita de Betlem ens vàrem posar en marxa i, una estona després, vàrem trobar les antigues cases de Betlem que, tot i estar en runes, ens van servir com a un bon lloc per berenar i agafar forces pel camí, vàrem introduir el recurs d’aquest mes, del que en faríem un taller de llata (llatra) al final de la sortida. Just en acabar de berenar els juvenils s’havien de posar en marxa per a poder pujar a l’ermita i baixar a temps per dinar.
Durant el camí trobem vistes a un torrent i un antic forn de calç, un altre recurs que trobam moltíssim per les serres de l’illa i del qual prové el color blanc tan característic de les construccions mallorquines més antigues. Així com avançam, va canviant el terreny d’un camí de carro a un de ferradura de pedra arenisca, i a poc a poc anem guanyant altura.
En un punt donat, la ruta dels infantils canvia per a arribar a un mirador des del qual férem l’exercici de situar-nos al mapa que tenim al quadernet, poder entendre millor el paisatge de Mallorca i orientar-nos en ell. De tornada, ambdós grups, infantils i juvenils, que havien vist la font de l’ermita, l’ermita i el mirador del Puig de la Coassa, ens tornarem a trobar a una esplanada, en la que menjam el dinar abans d’iniciar la tornada.
Una vegada quasi abaix del camí, vàrem fer el taller de llatra. Vàrem poder aprendre la història del Garballó i els seus oficis tradicionals al municipi d’Artà, com es cull i es processa, i fins i tot vàrem poder provar de fer un trenat amb les nostres mans.
La llatra o l’art de la pauma és el procés artesanal de trenar la palma, la matèria primera que s’extreu del garballó que és l’única palmera autòctona (endèmica del Mediterrani) que podem trobar a les Balears.
Amb el garballó sec i ensofrat (que vàrem obtenir d’un artesà de Son Servera), els infantils i juvenils van poder triar entre 3 tallers diferents: 1. Fer una cordeta com la què es fa servir per a les anses de les senalles, 2. Fer una trunyella bàsica de tres brins o 3. Fer un trenat de llatra de 5 caps (dels que després se’n poden cosir uns quants per a fer senalles o capells de palla).
Finalment, vàrem caminar fins a l’autobús de tornada, on ens esperava una bona tirada fins a arribar a Palma però que es va poder aprofitar per a descansar de la caminada!
Amb aquesta sortida tan guapa i aquest recurs tan interessant hem començat l’any.
Esperam que per febrer ens puguem tornar a trobar tots i totes, amb bona salut per a continuar amb les nostres aventures, fins a la pròxima!