El PP i VOX estan instrumentalitzant la problemàtica de l’habitatge per aprovar la llei territorial de liberalització de sòl més agressiva en dècades.
Es tracta d’una iniciativa especulativa d’urbanisme exprés que dilapida l’ordenació urbanística, ataca frontalment el sòl rústic i posa en risc els valors patrimonials de la Serra ampliant l’amnistia urbanística recorreguda davant el Tribunal Constitucional, al paratge de la Serra de Tramuntana.
Els barris de Palma, es mobilitzen davant la major operació especulativa i boom de creixement sense garanties de dotació de recursos, disponibilitat de serveis i previsions de mobilitat que col·lapsarà la ciutat.
El Parlament es troba en plena tramitació del projecte de Llei que dimanant del Decret Llei per a l’obtenció de sòl que inicialment només afectava Palma. En la seva tramitació com a projecte de llei – a la que el GOB ja va presentar esmenes https://www.gobmallorca.com/2025/05/15/el-gob-presenta-un-conjunt-desmenes-per-garantir-un-model-urbanistic-sostenible-i-just-a-palma/ – s’han introduit canvis substancials que han fet que les possibilitats d’agilitzar l’edificació del sòl urbà i urbanitzable s’hagui extès de Palma als municipis de més de 10.000 habitant( https://www.gobmallorca.com/2025/05/27/pp-i-vox-impulsen-una-bomba-urbanistica-i-demografica-que-ignora-la-capacitat-de-carrega-ecologica-i-social-del-territori/), però a més, s’ha obert l’opció de que els municipis amb més de 20.000 habitants urbanitzin el sòl rústic situats a les Àrees de Transició sense haver esgotat abans el sòl disponible.
El projecte de llei ja ha estat validat en comissió parlamentària amb els vots únics de PP i VOX i està previst que pugui aprovar-se la setmana que ve.
- En les negociacions d’esmenes, el sòl rústic de les Àrees de Transició dels municipis de més de 20.000 habitants – Palma, Calvià, Manacor, Marratxí, Inca, Llucmajor i Alcúdia – podrà requalificar-se de cop per a la construcció de finques de pisos a preu limitat (mín. 300.000 euros) trencant l’ordenació urbanística i la cohesió social en una operació purament especulativa.
- Una possibilitat que només a Palma afectarà més de 1.700 ha de sòl rústic, implicarà un creixement de població de més de 350.000 habitants, afectant a barris com Son Sardina, Son Espanyol, Sa Garriga, Secar de la Real (Son Espases), Establiments, Son Anglada, Son Vida, Son Rapinya, Son Xigala, S’Indioteria, Son Cladera, Sant Jordi, Casa Blanca, l’Hostelot, es Pil•larí, s’Aranjassa i ses Cadenes, el polígon de Son Castelló, el de Son Rossinyol, MercaPalma- Son Banya.
- A més, es permetrà que les AT no estiguin aferrades al sòl urbà i a més es redueix el seu tamany i podran urbanitzar- se espais més petits de 100m per comptes de 350 (com era abans)
- Extén l’amnistia urbanística – contra la que el TC ha admès a tràmit un recurs d’inconstitucionalitat impulsat pel GOB i un ampli front social i polític – a les construccions il·legals de la Serra de Tramuntana
Recordem que tot això es suma als plantejaments inicials del projecte de Llei que ja implicaven:
- Una reducció de les garanties ambientals en substituir l’avaluació ambiental estratègica ordinària per una de simplificada, fins i tot en casos de desenvolupament urbanístic massiu.
- Una greu limitació de la participació ciutadana, en contra del que estableix el Conveni d’Aarhus i la Directiva 2001/42/CE, i converteix l’exposició pública en un tràmit ineficaç i tardà.
- L’aprovació automàtica de projectes per silenci administratiu positiu, fins i tot en absència d’informes ambientals o de viabilitat, posant en risc la tutela judicial efectiva i el dret a un medi ambient saludable.
- L’exclusió del còmput oficial el creixement derivat d’aquests projectes, contribuint a un model de desenvolupament insostenible i al marge de les Directrius d’Ordenació
Territorial (DOT) i dels plans insulars. - Un insuficient control ni justificació sobre la disponibilitat hídrica i la infraestructura pública.
- La substitució de l’habitatge de protecció pública (HPP) per opcions més cares (HPL), disminuint l’accés a habitatge realment assequible.
- La reducció dels estàndards mínims d’espais lliures i qualitat urbanística previstos al Pla General.
Esteim davant la llei territorial de liberalització de sòl més agressiva que han tengut les Illes en dècades confirmant les pitjors previsions que el GOB havia expressat respecte les darreres normes impulsades pel PP amb l’excusa de la falta d’habitatge: una expansió massiva del model especulatiu, disfressat d’habitatge assequible, que posa en perill el territori rústic, trenca amb la planificació urbana racional i ignora les advertències sobre recursos bàsics com l’aigua.
Una deriva legislativa que transforma radicalment l’estructura territorial de les Illes Balears que ens aboca a una bomba en termes territorials, urbanístics i demogràfics, que accelera el col·lapse, romp definitivament l’equilibri entre població i recursos naturals, destrueix el territori i ignora la capacitat de càrrega ecològica i social de les Illes Balears.
Des del GOB feim una crida a respondre i aturar aquest despropòsit abans de la seva aprovació definitiva, prevista pel dilluns 7 de juliol. Estau atents a les nostres xarxes!