Bitxos marins i esbarjo cuidant es litoral nedant i grimpant

Estudi i conservació de la fauna invertebrada a les Illes Balears
Respon
Tord blau
Member
Entrades: 67
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Bitxos marins i esbarjo cuidant es litoral nedant i grimpant

Entrada Autor: Tord blau »

Oci educatiu esclafant pagellides a pedrades?
🤨 I un corn!

Observacions, alguna reflexió i fotos,
per a inspirar.

Alguns visitants de ses voreres marines de roques i cocons hi juguen a pescar i marisquejar. Els serveix com a deport, esbarjo i evasió, o també com a forma d'aprendre i practicar habilitats per adaptar-se a es medi, o educar-se, i conèixer costums antigues.
I prous persones hi juguen, van a agafar animalons durant ses vacances o es dies festius. Es mouen caminant entre ses roques amb gambaners i poals, i banyant-se o nedant amb careta i tub.
Amb aquests entreteniments de marisquejar o pescar a mà o amb gambaners i poals per ses voreres sovint es va "a agafar" varietat d'animalons.
Es capturen crancs i peixets, gambetes, cornets, eriçons, ortigues, estrelles, cranquets ermitans que viuen dins closques, pagellides, dàtils, copinyetes variades i més mol·luscs... Sípies i pops i tot.
I a vegades es compagina recollint o reorganitzant es fons de pedres...


Practicants d'aquests jocs per ses voreres a pics també remouen mooooltes de pedres des fons. I les apilen i en fan munts, construccions, fites simbòliques o figures com dibuixos. O els serveix per a crear tanques i cocons submergits. O senzillament es juga a 'netejar' de pedres sa platja, a treure pedres des llocs de pas a s'arena submergida.

Normalment només agafen uns pocs animals i els estotgen una estona dins de poals, cocons, o tanques fetes amb pedres dins de forats a la vista. Així poden continuar jugant i observar animalons, com a entreteniment, o fer-ne fotos.
O hi ha qui s'ho emporta per a cuinar a casa o alguna cuina. I ajuda a fer atractiva sa seva gastronomia, decorar es plats o donar un toc refinat a es brous.


Hi ha qui esclafa cranquets ermitans que viuen dins de closques de caragols marins, per a ús com a esquer per a pesca amb canya, directament o fent una "pasteta". Algun pic he vist acumular i emportar-se una bossa ben plena, de varis quilograms de closques de caragols o cornets amb cranquets ermitans.

Molts practicants son turistes i gent diferent que practica puntualment. O hi ha qui ho repeteix més, per exemple qui ve de visita a ses segones residències es dies festius.

Imatge
Una exemple:  Aquí recollia fems com a deport nedant. I una nina gran era banyant-se amb careta i tub, i un gambaner molt gros, tal com molts altres nins aquells dies.
I vet aquí que sa nina va començar a esclafar aquest grup de pagellides aferrades, amb una pedra grossota rodonenca.😬 I segons ella no pescava, perquè després alliberava viu tot el que recollia... 🙄 Ehem...


Aquestes pràctiques pescant manualment o marisquejant per ses voreres aquí ha sigut una práctica molt habitual o quotidiana en s'estiu. I succeeix de primavera, estiu i tardor prou continuadament, i bastant bastant a es mateixos llocs, encara que cadascun potser alterna a on juga i ses diades. Es podé veure fàcil d'estiu aprop Cala Rajada, devers ses roques baixes de Cala Agulla, o per ses voreres des passeig entre es port i Cala Gat o Son Moll. Que és sa vorera que s'anomena com a "zona d'aigües exteriors" o "estatal" de sa reserva marina.
(ULL! Aquí es terme "Aigües exteriors" a vegades és diferent del que es podria pensar si no es coneix com s'han acordat ses línies de llindars entre puntes de sa costa. Pot confondre a qui no s'hi fixa. Per exemple pot ser "exterior" aigua de sa vorera!)
Imatge

Sa reserva marina de llevant de Mallorca a aquestes voreres de Capdepera s'inclou a una zona dita com "zona estatal" o també "zona d'aigües exteriors", i que va des de Cap des Freus cap a es sud fins a Sa Pedruscada.
Inclou més o menys, anant vorejant de nord a sud, ses voreres conegudes amb sos topònims de Cala Moltó, s'Agulló, Cala Agulla, S'Entrador, Sa Regata Blava, Cala Lliteres, S'Olla, Cala Gat, Cala Rajada, Es Coconar, Na Ferradura, Son Moll, Caló de Marbella...
I aquí segons què, o com, no es permet capturar o pescar de forma recreativa des de terra. I per mi que encara menys nedant o en apnea o busseig...
Si ho he interpretat bé i excepte errors, i dit mooolt resumit, a aquesta
zona de voreres de Capdepera
estatal, des de terra
:
  • -NO es permet pescar amb
    • -salabre/gambaner
      -fitora (*)
      -esquer viu
      -més d'una canya o fil
      -potera (*)

    -NO es permet capturar...
    • -crustacis.
                  P. ex. cranquets ermitants a dins de closques de caragols, crancs, gambetes...

      -mol·luscs.
                  P. ex. caragols de mar/cornets, pagellides, pades, compinyes, nacres, dàtils, musclos...

      -eriçons de mar (*)
      -ortigues de mar (*)
(si no ho he interpretat amb error, que ja pot ser ja. En es punts marcats amb (*)dubt una mica de detalls...
Jo no en sé gaire perquè jo no hi pesc ni marisqueig)

Respecte a pescar pops i sípies, supòs que es permet amb modalitats desde terra amb fil i paupant, tatant directe amb ses mans. Però no sa seva pesca submergint-se, ni amb fitora o gambaner.
Si algú hi té curiositat en tot això, millor consultar-ho a qui ho sàpiga millor. A més poden existir canvis o vedes extra, com una de pop d'agost de 2022.

Es pot llegir millor també explicat a cartells a punts d'accés, o consultar normativa i publicacions, en es menú de sa web de s'enllaç:
https://www.caib.es/sites/reservesmarin ... ats_0_0_0/

Imatge

És diferent a sa zona de voreres més en es nord cap a Artà, entre devers Cala Mesquida fins a Betlem, i que s'anomena com a "zona autonòmica" o "d'aigües interiors".



Quan es marisqueja o pesca no sempre es té es millor criteri per a reconèixer s'espècie, o es seus punts dèbils, el que la pot detorbar. I per mi quentampoc es sap gaire de sa normativa... Potser jo soc es primer que no conec suficientment sa norma de pesca, però es que jo no hi pesc!


I hi ha qui defensa aferrissadament aquestes pràctiques de pesca i marisqueig. I per a gaudir més sol anar rebé percebre, entendre i sentir-ho emotivament, com a una evasió de sa vida quotidiana i civilització a un lloc mooolt natural, poc visitat, poc pescat. Un lloc on es pot practicar jugar a rememorar pràctiques ancestrals o records d'infantesa, per a saber superar mancances, de supervivència... Ses expectatives i sa imaginació, sa despesa i s'esforç invertit en arribar, influeixen mooolt. A vegades hi ha gran interès i desig de recrear-sé o distrure's així, unes hores o un bon cap de setmana o festa.
Quan hi ha molt de desig i molta gent variada jugant-hi, pot aparèixer i copiar-se més algun mal biaix, o copiar alguna mala pràctica. Es podria mal emprar tècniques de pesca. Per exemple, a vegades es veuen pares i nins pescant crancs ferint-los, gratant i copejant amb garrots a dins de forats. I no convé veure únicament a aquest entorn i animalets com a juguetes, instruments o eines de joc d'un sol us.

Aquí un altre exemple:
Imatge
Un cornet observat en una mala situació, a lloc afectable, a Capdepera a principi d'octubre de 2022.
Era desferrat, "panxa" enlaire, com a un cocó submergit a molt poc fons, ballant amb ses ones i xocant amb ses roques. En un punt de pas poc fondo, just per on molts de peus de banyistes trepitgen i accedeixen a la mar. A una rampa d'un antic escar per a embarcacions. Allà sa roca és llisa i amb alga fina, i patina, i en aquests punts sa pedra és mes polida, fent com esglaons amb ses marques de ses trepitjades dia a dia.
Per mi que algú uns minuts abans havia jugat i llençat aquest caragol allà, just a un lloc de pas i d'ones. Aprop hi estaven prenent es sol bastants de banyistes. I entraven i sortien de s'aigua aprop d'aquests cocons i rampes, trepitjant o patinant sense voler. I hi nedaven o botaven de ses roques, i jugaven explorant es racons o fotografiant.
Tenia s'opercle gairebé tancat, però el movia, reaccionava ràpid, es mol·lusc era ben viu.
Fotografiat fent equilibris a sobre d'un guà i un sac boia surant, on jo hi recollia fems nedant, amb sa càmera dins d'una bossa transparent.
Finalment vaig deixar es caragol a uns pocs metres, on em semblà que hi havia més fons, i on es solen veure algun de tant en tant, amb manco peus de gent que el podria tombar d'una trepitjada, o capturar per a jugar-hí o destorbar-hó.

Imatge
Quin caragol és? Pot ser guapo aprendre una mica a reconèixer millor aquests caragols, perquè varis corns son pareguts i es poden confondre. I no tenc gaire idea de ses claus per a diferenciar caragols marins, però sí alguna curiositat...
Sa closca li mesurava uns 5 cm. o un poc més de llarg, a ull...
Seria un corn blau, Trunculariopsis trunculus? Des que s'empren per a cuinar i gastronomia. I que antigament s'empraven per fer es tint de sa porpra, i tenyir roba per a gent distingida.
Supòs que no seria un altre caragol parescut, també emprat per a sa porpra, es Purpura haemostoma. Ni es corn que torna més grossot, ja escàs, i que era emprat com a instrument de vent, de bufar i fer senyals, com una botzina, es Charonia nodifera/Charonia lampas...



Aquest entorn de roques baixes tan especial ha estat bastant pescat ja, consumint es seus recursos durant anys, gairebé com sa resta de llocs.
Aquesta pràctica i visita tan repetida ha afectat es medi, a espècies o llocs protegits o dins de reserva marina, poc comuns, delicats, afectables, vulnerables... Aquests racons de voreres han estat massa destorbats, sobretot es dies festius.
I sense voler, mentrestant es fan munts o remouen tant ses pedres, s'afecta a animals que hi viuen a s'arena o a davall. Normalment els era un refugi, un lloc mooolt estable, on hi creixien a davall ous i animalons nutritius. I hi eren protegits diferent de ses ones. I també després ses ones actuen diferent i s'erosió. Quan es va jugant tant i tants, n'arriben a moure moltes de pedres i fent munts lluny, cobrint altres roques i forats.
Tot junt suma moltes d'afectacions petites en aquests llocs arrecerats de ses ones, de pedres, roques i cocons amb animals especials i sensibles a ser manipulats.
Ets animalons i sa roca a zona d'ones noten molt es destorb, queden afectats quan s'haurien de reproduir, o queden trepitjats, ferits, estressats, morts...🤔


Imatge
Part d'una possible infracció per captura furtiva d'una dona que mariscava en Es Coconar/Na Ferradura fa anys. Crec que m'indicà que empraria aquests animals per a recurs educatiu dins peixeres d'un centre escolar. Pentura ella mariscava furtivament, i em va voler confondre?
Em semblaren una ofïura, dita estrella de mar de potes brunes (Ophioderma longicauda?) i dos sastres (Galathea strigosa?) i que sa dona gratant amb so garrot de pesca danyà sa mordala d'un.




És diferent pets animalons si es va a jugar amb una mica més de cura i responsabilitat, quan s'aprecia que no cal o no convé destorbar tant a sa vida marina.
Per exemple, millor si es pot emprar esquer per a pescar diferent, sense matar aquests animals.O es pot variar una mica més de lloc. Es pot anar amb més cura on és delicat i hi ha taaantes de visites en dies festius.

O es pot canviar es jocs aprop dets animals...
Es pot jugar i relacionar-se diferent amb sos animals, sense tocar o moure a on son aferrats, ni ses pedres a on reposen.
Ni convé tampoc que ses captures alliberades quedin sempre a llocs a la vista. No convé facilitar que pateixin molèsties d'altra gent, que els vegi més i els destorbi després de nou.

Aquests animalets en aquest medi a vegades son molt a la vista, i algun dia pot semblar que abunden... Però hi calen en un nombre gros. Ajuden a sa neteja des medi contaminat filtrant-hó. Son clau per a sa salut de s'aigua de ses platges, per a sa recuperació i sa resiliència d'humans i animals en equilibri i per a gaudir. I sa reserva marina és gairebé com un des llocs més útils per a recuperar sa resta d'illa.

Qui practica pesca o marisqueig espontani pot seguir més es cartells amb sa informació de ses normes que hi ha en ets accessos de ses platges i des passeigs. Això evitaria crear afectacions, un ambient d'actituds de permissivitat. No convé afavorir altres pràctiques furtives...


Ànims per a què es crein i trobin alternatives, i llocs on gaudir de molts d'entreteniment i de curiositats diferents!

Per exemple, es pot practicar un poc de lleure només observant sa vida sense destorbar capturant, tocant o desplaçant cada poc a ets animalons. I es pot practicar en cercar i emprar guies naturalistes gratuïtes o aplicacions i fòrums a internet per a identificar i saber d'aquests animalons. Inclús es pot practicar esbarjo col·laborant observant, fotografiant, i informant a científics... Sa curiositat naturalista pot ser ben rica i engrescadora!


Aqui un exemple amb tres fotos d'un conjunt de detalls:
Imatge
😉És una calavera pirata!? 💀


Imatge
🐏 És un animal banyut coronat? 🐐Uuuuiii...
Serà cosa des déu Bes!
Ben famós a Eivissa a s'antiguitat! ☺🎭


Imatge
Closca de caragol de porcellana (Erosaria spurca / Naria spurca) i un cranquet ermità acomodat.
Idò, que n'és de suggerent es dibuix en es dors des cranquet ermità! ☺😉




Imatge
Foto d'una curiositat, diferent, però com qualsevol altra que pot estimular i il·lustrar, i que es pot gaudir observant ses voreres. És sa part interior d'una closca depredada de cranc blau, forani i a vegades invassor.
😉😊Sembla un dibuix felí... O den Totoro bufant cançons dalt d'un arbre! Com aquí:
https://youtu.be/oETPccnOnDA?t=4m09s devers es moment 04:37.



Observacions així poden enriquir converses naturalistes, es criteri i noves dubtes o motivar actituds de curiositats.
P. ex. Han sobreviscut més a sa pesca es crancs amb dibuixos de cares ferotges a sa closca?
"...) se puede votar a favor o en contra de la teoría de la selección artificial de los cangrejos heike. Y los resultados, por cierto, asombran: si un 31% se muestra a favor y un 38% en contra, hay también un 15% que considera falsas las fotografías, un 6% que manifiesta que los pescadores tallan los caparazones… ¡y un 10% que cree que los heike son realmente espíritus reencarnados de los samuráis! (..." 😯 (Richard Dawkins, segons https://www.labrujulaverde.com/2022/03/ ... de-samurai )
Què votaries tu? Potser ses sopes anirien cap a sa segona opció, no gaire de sa primera opció, o no?
Pentura existí una llarguíssima selecció natural, abans dets humans. I es peixos extrapolen es tamany des cos segons es dets ulls i sa seva disposició. O estimen sa conducta i sa dominància segons sa fermesa de sa mirada, en cap a on es mira... I si et picotegen, millor que sigui a sa closca, i no a un ull! 🤗
Es dibuix d'ulls serveix per espantar si conserva sa distància relativa, tamany, nombre parell i disposició dets ulls.
Va fenomenalment bé també d'espantaucells, i ats aeroports, avions i aerogeneradors! Veure-ho p. ex. a:
1) Aerogeneradors: http://www.energyhub.es/texto-diario/mo ... ervar-aves
2) Avions: https://airwaysmag.com/ana-paints-eyeballs-on-a380s/
3) Aeroports: https://www.gatechecked.com/scientists- ... y-eyes-573
Imatge
Imatge d'un estudi: "Wide-eyed glare scares raptors: From laboratory evidence to applied management" Hausberger M, Boigné A, Lesimple C, Belin L, Henry L (2018) Wide-eyed glare scares raptors: From laboratory evidence to applied management. PLOS ONE 13(10): e0204802. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0204802


.
Imatge
🐲 Oooooh, és com un drac marí que em mira de front! Ah, però sembla simpàtic!
🤔Ep, ets tu en Puff, es drac màgic!? 😊

😉És broma! Només era una closca depredada de cranc blau.
Es cranc blau és forani, i a vegades podria ser invassor, i segons on tornar com una plaga.

😃Quines il·lusions òptiques tan útils! Ajuden a simular, enganar, espantar i sobreviure!😊


Per a variar a activitats menys consumistes de s'entorn, inclús es pot practicar esbarjo educatiu cuidant directament es medi i intentant interactuar netejant. Ajudant a restaurar-ho, reforçant sa resiliència i minvant afectacions que desequilibren hàbitats, o alterarien sa salubritat i es riscs de seguretats, o es paisatge:


Imatge
Femsukí de nedar vorejant s'horabaixa de 20 octubre 2022. Quan fa bo, a ses hores més centrals des dia s'hi agrupen centenars de banyistes en octubre.

Aquests darrers anys es passa gust observant gents variades que s'engrescaven de forma natural i improvisada a cercar fems, residus artificials contaminants. Alguns exemples de fa poc, una mica deportistes netejadors, jugant observant o cercant fems:
  • En V. de Capdepera, un nin amb sensibilitat i molts coneixements naturalístics, i bon ull per a recollir trossets de botelles i per a sa creativitat jugant. O n'A. una nina d'Artà, més jove, però també amb una gran ment lúdica, ben divertida i dramatitzada, que torna es fems com a tresors dramàtics, els transforma en mil i un sentits. O en M. d'Artà, un nin que ha sigut un gran cercador de fems àgil, molt entusiasta i constant.
    Es veien visitants i turistes amb idiomes diferents curiosejant "tresors" 😉 de fems per tooot! 😊 I també s'engresquen adults, per exemple pares fent banys amb infants. O alguna empresa i gent variada en taules de surf a rem anaren per dins de grutes gegants recollint fems.
    O es veu a qui fa exercici d'esbarjo netejant tot l'any seguint ses línies que es formen de fems amb ses ones, ses corretges de mar a ses platges. I passen un bon gust passejant i recollint centenars i milers de trossets de fems així descoberts per a sobre de s'arena!


🐳♻️🤹‍♂️🏊‍♀️


Imatge
Femsukí de nedar tira-tira de Na Ferradura a Son Moll, Capdepera, ds 29 oct 2022


..
Imatge
Recomanacions musicals durant sa lectura
Es tema "Desperta" d'Alanaire, clicant a https://youtu.be/UlttH6e6gsE 😊

O també per exemple aquest vídeo d'educació ambientalista emotiu:
"If you see a piece of litter pick it up!" d'UK
a: https://www.youtube.com/watch?v=lp7yppOAyPw Quina allau d'art i brusqueta vital!! 😃


🐳♻️🤹‍♂️🏊‍♀️
BONS CAPFICOS CUIDANT LA MAR! 🙂
Imatge
Imatge
.
Tord blau l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. abr. 01, 2023 10:58 pm, en total s’ha editat 25 vegades.
Tord blau
Member
Entrades: 67
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

🥰 Amor discret i bavoses (humor, metàfora/ficció...)

Entrada Autor: Tord blau »


🐌🐚Amor discret i bavoses

(humor, metàfora/ficció...)


Uns 'caragolets' es tragueren sa 'caseta' fa uns estius, i ha quedada aquí😉🎭
Imatge

S'hi movien com bavoses ❤ sense closca! 🤗
Com aquestes bavoses marines delicades que havia vistes a una roca aprop:

Imatge


😉😊Aquestes bavoses a segons qui els semblen 🦓 cavallets de mar acolorits! 🐴
🦄 🤔🤗⁉️

I quin enfiloi d'ous més llarg que ponen ses bavoses de sa foto!
🐣🥚Ull que son fràgils!
Els podrien afectar ets objectes i pedaços quan arriben a s'aigua entre ses roques. Per exemple amb sos xocs, o si s'hi enganxen, perquè es fems es mouen de forma poc natural amb ses ones, i ho arrabassarien en un no res...




És una vorera especial per accedir-hi, inaccessible a peu, cal grimpar.
I és un racó de mar bella, a tocar d'una platja massificada.

Imatge
Convendria cuidar-ho millor... I abans de què passin molts més hiverns i temporals, i s'espanyi massa!
Sinó després costa més, com ara...


❤ Actuar avui per ajudar sa vida i es panorama demà 🙂






💚🎵🎶 Suggeriments musicals

Jacmelina cantant
Cavalets de fusta / Qualque jorn lo temps vendra / Cançon per Puig-Antich a https://youtu.be/Ws1RhrYRylY 

Imatge
Póster de festes d'arts, expressions i sons occitans on s'hi sol recordar a Jacmelina.
Bones arts en viu o renovant-se! Fins i tot en Occcità, com ara n'Alidé Sans que es pot veure arreu, p. ex. a https://youtu.be/m17nFOeOtbk 🙂





🐳♻️💚🏊‍♀️🤹‍♂️

Bons capficos i deports
observant i cuidant s'entorn!

🙂
Imatge
Tord blau l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. des. 16, 2022 3:57 pm, en total s’ha editat 3 vegades.
Tord blau
Member
Entrades: 67
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Nacres perdudes o mortes ("Pinna rudis?")

Entrada Autor: Tord blau »


🐚
Nacres perdudes o mortes ("Pinna rudis?")🐌
Explic de tres nacres mortes que fa un temps les havia mostrat vives en es fòrum.
Les anava observant de tant en tant, perquè son a uns racons de pas habitual, a menys de tres metres de fondària.🏊‍♀️

.
Imatge
Ses dues nacres que es veuen fotografiades mortes en aquest missatge, apareixien vives en es fòrum a:
viewtopic.php?p=18447&sid=7888720f3cb30 ... dd4#p18447


I una altra nacra que també havia mostrat en es fòrum no apareix en foto aquí, perquè ja no hi és, ha desapareguda! No sé qui l'hi havia fet com una garingola de pedres en primavera, potser com a recer, protegint. Era molt visible, a devers un metre de fondo i de sa vorera, davall d'un passeig peatonal, a una zona de bany popular. Fa uns anys es substrat situat a devers un metre alrededor seu va quedar bastant pelat de tiges de plantes i això la tornaria més afectable. Sa nacra absent apareixia viva en una foto des missatge a:
viewtopic.php?p=18387&sid=7888720f3cb30 ... dd4#p18387


Em sona que diuen que a ses nacres de roca (Pinna rudis) o a altres de similars a aquesta espècie no les afectà es mateix mal que a sa nacra (Pinna nobilis) moooolt més grossa, que creix a s'arena, i ha quedat gairebé extingida a Balears fa pocs anys per culpa d'un paràsit.
Aquests racons eren plens de nacres variades fa pocs anys!
Potser sa pèrdua de densitat de posidònia les afecta?


Imatge


Sa calor d'enguany les pot haver perjudicat, o es grans temporals que possiblement abunden pes canvi climàtic. Que també ha fet mal a bastanta posidònia ...
I també rebien qualque xoc de fems gros que hi passava com una apisonadora, o visites de molts més banyistes turistes. Darrerament el sembla que es visitants no les destorben gaire, però anys enrere prou gent les manipulava o inclús les capturava vives. I en morir, moltes de ses nacres grosses mortes han desaparegudes des fons de forma sospitosa.
A principi d'estiu aquestes nacres ballaven bastant amb sos vaivens de ses ones, eren com mig desferrades des substrat. I per mi que es substrat alrededor seu perdé densitat de plantes o tiges tot l'any, en part degut a uns grans temporals d'ones de llevant i mortaldat o debilitat per sa calor.

.
Imatge

Ses nacres de roca encara es reprodueixen prou i s'observa com van creixent per aquí devora. Ses més noves i joves van apareixent per racons superficials de roca similars, però bastantes no encerten un bon lloc i moren sovint. I aquestes nacres mortes de ses fotos son prou adultes, nasqueren fa bastants anys...


Ara de tardor es novembre sa fulla de posidònia caiguda s'ha decantat bastant, i ses nacres destaquen al màxim, es descobreixen fàcil. 👀 🏊 Inclús nedant i mirant des de sa superfície es poden veure bastantes nacres des llocs més fondos i amb més densitat de mates de posidònia. Sa resta d'any ses de fulles son més llargues i les oculten de sa vista.



.
Imatge

Exemple amb posidònia i un eriçó enganxats, mostrant com es residus poden afectar sa vida directament físicament, creant un obstacle, enganxant, copejant, erosionant, arrabassant...




.
Imatge

🎵🎶Suggeriment musical per a sa lectura

Plany al mar
cantat per Joan Manuel Serrat i Sílvia Pérez-Cruz,
en un vídeo fet per algú d'un centre educatiu, clicant aquí:
https://youtube.com/watch?v=hYFOQ_Q9JK8



🐳♻️💚🏊‍♀️🤹‍♂️


Bons capficos cuidant la mar!

Imatge
Tord blau l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. feb. 24, 2023 11:09 am, en total s’ha editat 8 vegades.
Tord blau
Member
Entrades: 67
Membre des de: dl. feb. 22, 2021 1:41 am

Jardinet acolorit submarí de plastisferi

Entrada Autor: Tord blau »


Jardinet acolorit submarí de plastisferi 🦠🥤

Quin jardinet acolorit es de sa foto! És com de vida bella!
Peró era creixent a un plàstic! 😮

Pot semblar extraordinari, però no és gaire estrany, perquè en trob de similars de tant en tant. I és comú que sa vida cobreixi alguns objectes i superfícies artificials. Tal vegada deu dependre de ses condicions des lloc, es micro hàbitats que es creen. Aquest estava mig enterrat en es fons d'arena, a devers dos metres de profunditat, en un racó ombrívol aprop de sa vorera de roca.

Quina vida deu ser sa d'aquesta foto?
Qlguna d'aquestes taques tan acolorides estarien relacionades amb éssers a ses seves etapes inicials?
Potser s'inicià combinat amb una placa de biofilm de vida microscòpica? Per exemple de bacteris, micro algues o fongs...
Podria ser alguna taca de s'inici de briozous? Perquè a alguns els diuen molses marines. I s'aspecte a primer cop d'ull també recorda a es líquens terrestres. I em sona que a poca fondària ja es sap de fongs associats a algues.
I unes taques pentura serien inicis d'esponges o d'algues roges. O fins i tot alguna incrustació té forma de cuc o des seu cau blanquinós.
Potser no son de foraminífers bentònics, Miniacina miniacea? Uns que de grans fan com branquetes vermelles a devora sa tija de sa posidònia, i que en morir tenyeixen de rosa s'arena de ses platges! Oooh...
Qui ho sabés! 🙂

Imatge
Quins colors i textures marines curioses!
És un plàstic ben florit i vestit de guapo!
🎨Una paleta de pintors plastisferis! 🎨🦠
😉😊

Però que sigui bell no té perquè ser sempre una bona nova per a una platja urbana. Per exemple, es residu plàstic pot afavorir sa micro vida patògena aprop de sa superfície marina. I potser es combina amb s'increment de temperatura marina. Coincideix que hi ha augment d'infeccions per bacteris Vibrio sp. marins i s'atribueix a sa temperatura. P. ex. a EEUU:
https://insideclimatenews.org/news/2303 ... tudy-says/



Cuidar i gaudir de jardins sense camí
Es plàstic de sa foto recorda a es colors que hi ha a ses roques marines situades a racons ombrívols. 🪨🦠🪱💮🐟 🏞🐙💐És on a algunes èpoques sa vida incrustada hi crea com un popurri de formacions. Talment com un racó d'un jardí florit! 🐠🏵🌤 Es conjunt acolorit i arraconat forma un paisatge, que a més evoluciona dia a dia. 💐🌸🌺 I potser es gaudeix més si s'observa nedant còmode nedant surant, a poc a poc, sense tocar ni deixar empremta.😘💮😍🏊‍♂️
I aquest petit entorn pot ajudar! Perquè permet veure d'arran un racó natural colorit, ric i variable. I és immersiu, sense distraccions, discret, com íntim. On es punt de vista, sa perspectiva des paisatge que abarca sa mirada es mostra tot natural. Ajuda a sentir-se immers en una mena de jardí natural. I és curiós es detall de viure-ho nedant flotant com ingràvid, i sense tocar ni deixar ni observar traces, camins, vies, codis ni senyals humanes.
Un punt així és com una ajuda única i especial per a enriquir es tresor des deport quotidià. Per a anar de "portes enllà" i esbarjar-sé. És paregut al que es cerca amb molt lleure, oci o jocs, inclús a dins de casa. Son processos similars a un ritual amb etapes, navegant en etapes de sensacions i emocions, per a facilitar es descans, sa recuperació, sa resiliència i enfortir-se o adaptar-se. És com un premi o una cura, un abrig acollidor.
Va bé si aquest recurs és proper i accessible quotidianament. Que sigui accessible, i que ens hi poguem emocionar, expressar i cuidar es seu entorn en pau. I pot ser una eina apresa i tramesa, un tresor cultural. Però és una mica com de cultura alternativa, s'aprecia una riquesa diferent al més comú. Més lliure, sense tants d'estímuls de condicionants humans, ni un producte de sa cultura més hegemònica i des consumisme, ses convencions, ses tendències, camins, expressions i pautes populars.

Aquest recurs és com quan empram altres entorns o estímuls convenients per a practicar milers d'altres esbarjos, jocs i lleures més comuns. És un truc habitual, i serveix per a crear sa immersió en sa lògica de sa pràctica lúdica, i aconseguir-hi objectius, que poden ser molt o poc reglats i definits.

Altres entorns o ambients d'estímuls per a s'esbarjo serien, per exemple:
Triar un entorn ric i variable, amb més incerteses, per a deports o jocs. Com ara quan es vol enriquir un entrenament o passeig anant per un itinerari diferent, nou, poc visitat.🚵
O anar a un lloc amb un punt de vista que té un enquadrament o perspectiva que limita o enriqueix sa visió de cert paisatge. Com ara tendir a triar pràctiques aferrades a es substrat, com s'escalada, espeleologia, anar en trineu,🧗‍♀️🛷 un laberint en un jardí.🐛, o just en tancar ets ulls per a pràcticar relaxació o escoltar música. 🧉😌🧘‍♂️
O també pot ser immersiu emprar un ambient i instruments amb més freqüència de requeriments d'atenció, per exemple practicant més veloç per sobre des substrat o amb sos objectes. 🏂🏄‍♀️🤸‍♂️🤹‍♀️
O és ben senzill emprar un entorn més silenciós, 🤫💆‍♂️🫂💏que no distregui. Així es pot gaudir més fàcil des lleure, encara que sigui un entreteniment banal, com ara llegir això a internet, o resoldre uns mots encreuats.👨‍💻🎧📚
O inclús pot ser al revés, es pot emprar un entorn que aparentment dificulta sa pràctica des lleure, quan es vol jugar una mica amb aquesta distracció i estimulació extra de dificultat ambiental.🥳🙉

😉 Ben diferent és fer gamberrades com a passatemps pes medi natural, deixant "un bon jardí" 🍿🥫🧃de fems plàstics, "avançant per mal camí"! 💩🤮





.
Imatge

Suggeriments

Què és es plastisferi segons https://es.wikipedia.org/wiki/Plastisfera 📖

Sa cançó Societat de Consum de Raimon, a https://youtube.com/watch?v=Cgt43hxn9kM 🎶🎵

Es tema musical Pare de Joan Manuel Serrat a https://youtube.com/watch?v=HZgTQkWublc 🎶🎵

Un fragment de sa pel·lícula Silent Running (1972) amb so bell tema musical Rejoice in the Sun de Joan Baez, a
https://youtube.com/watch?v=DZ0JGjKYVdU

Imatge





I es poden fullejar temes similars en es fòrum, p. ex. a:
Cuidar litoral. Neteja nedant amb sacs boia i grimpant. Info, provant trucs, històries... viewtopic.php?t=4769

Art d'IA per a inspirar, i cuidar es litoral jugant viewtopic.php?t=4866

Fems marins recollits jugant grimpant i nedant. Estiu/primavera d'hivern, 2022 viewtopic.php?t=4870

Mar càlid, peixos foranis, i nedar jugant cuidant la mar de tardor viewtopic.php?t=4871


🐳♻️💚🏊‍♀️🤹‍♂️



Salut i bons capficos jugant observant
i cuidant directament la mar! 🥰
Respon