Conservar, valorar i dinamitzar: ecoturisme a Mallorca

 

El desenvolupament turístic a les Balears ha comportat importants conseqüències i impactes ambientals. Els espais naturals i la biodiversitat de les Illes Balears es troben amenaçats pel deteriorament d'hàbitats i el descens de les poblacions d'algunes espècies. Tot i això, Mallorca compta encara amb uns atractius naturals de primer ordre i grans possibilitats per gaudir-ne. Aquest panorama ecològic conviu amb l'esgotament dels models turístics tradicionals i la crisi econòmica, que fan necessari plantejar alternatives.

La promoció d'un turisme que prioritzi la conservació dels espais naturals i el patrimoni cultural i que tengui impacte econòmic sobre la població local, són oportunitats sobre les quals volem treballar.

Per això el GOB posa en marxa un projecte per valoritzar el turisme naturalístic i ornitològic, i altres fórmules d’ecoturisme, com a potencial per al desenvolupament econòmic de les Illes Balears, al temps que s’assegura la protecció i conservació de la biodiversitat amb la implicació dels actors locals.

Gràcies al suport del programa Empleaverde, el 2014 hem pogut realitzar una sèrie d'accions adreçades impulsar el desenvolupament d'aquest tipus de turisme. Són aquestes:

 

Estudi sobre el present i el futur de l’ecoturisme a Mallorca

Estam treballant en un document d’informació i anàlisi sobre el turisme de natura a Mallorca, així com d’altres activitats realitzades en espais naturals, revisant el model turístic dominant, millorant la potencialitat, l’espai ocupat i les seves característiques, aportant propostes correctores amb la finalitat d’incrementar la sensibilitat ambiental dels treballadors que les desenvolupen.

 

Guia per al foment de l’ecoturisme a Mallorca

Hem realitzat una guia informativa sobre l’ecoturisme i el turisme natural a Mallorca, repassant la potencialitat que ofereix l'entorn natural, les iniciatives existents i proposant recomanacions de millora.

Pots descarregar la guia des d'aquest enllaç.

La guia inclou un enllaç a un directori (actualitzable) de les empreses que treballen aquest tipus d’oferta.

 

Assessorament ambiental als treballadors d’empreses de turisme a zones naturals protegides

Hem facilitat assessorament per a la millora ambiental de l’activitat empresarial dedicada a activitats de turisme que es realitzen a espais naturals de Mallorca, amb l’objectiu de corregir pràctiques que tenguin un impacte negatiu sobre els espais naturals i al mateix temps millorar el coneixement dels destinataris sobre la riquesa natural de Mallorca.

 

Cursos: Ecoturisme a Balears, recursos i potencialitats

S'han realitzat cursos a Alcúdia, Manacor i Palma amb l’objectiu principal de donar a conèixer les oportunitats de negoci que ofereix el turisme de natura i, al mateix temps, la necessitat de promoure i protegir la biodiversitat i el valors naturals i culturals de les Illes Balears.

Els destinataris dels cursos han estat treballadors de pimes i autònoms del sector del turisme que desenvolupen la seva activitat en àrees naturals protegides.

Aquí tens informació sobre el contingut dels cursos realitzats.

 

I Congrés per al foment de l’ecoturisme de Mallorca

El mes de gener realitzàrem el I Congrés sobre ecoturisme a Mallorca, amb l’objectiu de donar a conèixer les oportunitats del desenvolupament del turisme naturalístic a la nostra illa. La celebració va ser molt exitosa, tant quant a la participació com per la qualitat de les ponències, i confiam que haurà servit per promoure algunes iniciatives d'ecoturisme.

Aquí tens el programa del congrés. En breu publicarem un resum.

 

 

T’interessa aquest projecte? Posa’t en contacte amb nosaltres al telèfon 971496060 o a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

Aquest projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente a través del Programa empleaverde. Les accions són gratuïtes i estan cofinançades pel FSE.