Dissabte, 06 Juny 2015 03:02

El GOB interinsular demanda un canvi dràstic en les polítiques territorials i mediambientals

El GOB interinsular s'ha reunit aquest cap de setmana per celebrar l'assemblea interinsular i renovar la seva junta.

 

Aquest cap de setmana, membres del GOB Menorca i del GEN GOB Eivissa són a Mallorca per fer l'habitual reunió interinsular coincidint també amb la celebració de l'assemblea interinsular, que va tenir lloc ahir divendres en la qual es va presentar la memòria d'activitats de 2014 i es va aprovar el corresponent pressupost per a l'any 2015, amb les principals línies d'actuació.

Avui continuen la tasca, amb una reunió per definir aquells aspectes estratègics que des de l'entitats s'hauran d'abordar aquest 2015. A més, s'ha aprofitat l'ocasió per transmetre a la societat quins són els aspectes que des de l'ecologisme es considera que cal abordar de manera urgent en aquest nou escenari polític.

Un canvi dràstic davant per evitar el col·lapse

El GOB interinsular va presentar la passada legislatura una Llei per a la defensa del Territori en forma d'iniciativa legislativa popularque va rebre el suport de més de 16.500 persones arreu de les Illes. MES, PODEM I PSIB-PSOE es comprometeren a assumir-ne el contingut en cas de tenir possibilitat de governar en una propera legislatura que ja s'ha encetat. Per tant, és l'hora de que l'assumpció dels postulats en defensa del territori, el medi ambient i els recursos naturals, es tradueixin en acords irrenunciables i pilars bàsics del possible nou pacte de govern plural.

En matèria legislativa territorial (les pitjors lleis)

  • Derogació de lleis:l'entitat ecologista insisteix en la necessitat immediata de recuperar un marc normatiu que garanteixi la protecció del territori i revertir (derogar) totes les normes legals impulsades aquesta passada legislatura que abaixen les barreres de protecció i que sotmeten el territori i les persones als interessos econòmics i especulatius dels grans sectors de pressió empresarials. Per això demanam que es reformin o es deroguin les lleis Bauzàcom la llei del sòl (amnisties urbanístiques), llei agrària (desprotecció urbanística del sòl rústic) i llei turística (exhoneració de compliment de paràmetres urbanísitcs), llei de mines (aministia pedreres il·legals), etc.

  • Ampliar territori natural protegit:cal encetar una política de diàleg i consens amb la finalitatd’ampliar el territori natural protegit, amb nous parcs naturals i àrees de protecció: salobrar de Campos (Mallorca), Parc Natural de Llevant (Mallorca), Cala d'Hort (Eivissa)...

  • Reconduir el model: volem una política ambiental valenta i global, que vagi més enllà de corregir els abusos legislatius del govern Bauzá, i que s’atreveixi arepensar i corregir les agressions que ha patit el nostre territori ens les darrers dècades, la majoria fruit de la corrupció endèmica que patim a les illes. Grans i cares infrastructures que no responen en cap cas a les necessitats de les nostres illes, que afecten negativament el valor més important que tenim, que és el paisatge, i que són un obstacle per a qualsevol intent de canvi de model de transport, ambiental, econòmic i social.

  • Reconduir la manera de fer i entendre la política:demanam una acció immediada i valenta per obrir el diàleg i la reflexió per a redefinir una altre manera d'entendre la política posant l'economia al servei de la societat i com a mostra, impulsar de forma decidida i immediata l'import turístic finalista, i.e. ecotaxa.

Els aspectes més greus

Importació de residus, desplanificació hidrològica i esgotament de recursos hídrics (especialment greu a Eivissa), agressions al litoral, indisciplina urbanística, desprotecció i gestió deficient dels espais naturals (retallades en dotació de mitjans humans i economics necessaris), privatització de fars, l'amenaça de les prospeccions petrolíferes, carretera general de Menorca, ordenació d'amarraments i ampliació de ports, urbanització del sòl rústic, etc...conflictes oberts o latents que necessiten una solució específica i contra alguns dels quals, els partits que ara tenen possibilitat de formar govern s'hi han manifestat en contra.

Ara cal un compromís real i un canvi dràstic en les polítiques territorials i mediambientalsper evitar el col·lapse derivat d'unes polítiques dures i agresives amb el territori i les persones que hi vivim.

 

 
 
 
Llegir 1597 vegades Darrera modificació el Diumenge, 05 Juliol 2015 19:04

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.