Divendres, 24 Agost 2018 08:10

Amàlia completa el seu viatge migratori en 4 dies

Ja ha arribat a la seva zona d'hivernada al sud de Portugal

 

Des del passat 21 d'agost, l'àguila peixatera Amàlia torna ser a Ria Formosa, una gran zona humida portuguesa que gaudeix de la protecció de parc natural.

El 18 d'agost Amàlia abandonà el seu territori de cria situat a la península d'Alcúdia i partí de Mallorca en direcció a la península Ibèrica. Després de 4 dies de viatge en els que ha cobert una distància en línia recta de 1.020 km, finalment ha arribat a la localitat portuguesa on l'any passat ja vàrem documentar la seva hivernada.

Enguany Amàlia ha avançat dues setmanes el seu viatge migratori, que l'any passat es va produir entre els dies 31 d'agost i 3 de setembre.

Com es pot apreciar al mapa del viatge, ha fet escala a Eivissa, on va passar la primera nit. Afortunadament els darrers anys la presència d'aquesta espècie a les Pitiüses s'està reforçant, tant amb població reproductora (enguany han estat dues les parelles nidificants) com en exemplars de pas. També com a curiositat, s'observa que en aquesta ocasió els darrers 500 km ha viatjat pràcticament en línia recta, desviant-se menys de 10 km del traçat rectilini.

Amàlia pertany a la fracció de la població reproductora d'àguiles peixateres que abandona les Balears per passar l'hivern a altres indrets de la mediterrània occidental o del nord d'Àfrica. Altres exemplars, en canvi, queden a les illes tot l'any. Aquesta característica de la població balear, compartida amb la resta de la població mediterrània, s'ha pogut conèixer gràcies al seguiment científic que des de fa anys es realitza per part de diversos equips investigadors. Així, ara sabem que per conservar les nostres àguiles peixateres no és suficient tenir cura dels espais que utilitzen a les Balears, sinó que també ens hem de preocupar pel bon estat dels espais naturals als quals passen l'hivern.

Sense perdre de vista els seus moviments a Ria Formosa, ara haurem d'esperar fins al febrer per veure el retorn d'Amàlia a Mallorca.

Llegir 2593 vegades Darrera modificació el Divendres, 24 Agost 2018 09:02

lecturapandion