Dijous, 09 Juliol 2009 01:00

09/07/09 Fracassa a Son Bosc la major colònia de cria d’abellerol a Mallorca, davant la manca d’actuació de la Conselleria de Medi Ambient

09/07/09 Fracassa a Son Bosc la major colònia de cria d’abellerol a Mallorca, davant la manca d’actuació de la Conselleria de Medi Ambient

9 de juliol de 2009

Fracassa a Son Bosc la major colònia de cria d’abellerol a Mallorca, davant la manca d’actuació de la Conselleria de Medi Ambient


Son Bosc alberga una biodiversitat extraordinària, reconeguda a diversos informes científics i tècnics, fins i tot de la pròpia Conselleria de Medi Ambient. Entre els valors més rellevants de la zona, a part d’allotjar la major localitat europea per Orchis robusta (orquídia de prat) a Son Bosc hi trobam actualment la major colònia mallorquina d’abellerol (Merops apiaster).

L’abellerol és un aucell migratori, que arriba les Balears a principis de la primavera per a criar, i en arribar la tardor viatja a l’Àfrica subsahariana per a passar el nostre hivern. S’alimenta d’insectes, els quals són abundants a Son Bosc.

L’abellerol no és una espècie amenaçada a nivell global, però a Mallorca manté unes poblacions molt escasses. De fet, la colònia de cria de Son Bosc, tot i ser la més gran de Mallorca, només està formada per una quinzena de parelles. A més de la zona de Son Bosc, l’abellerol cria a mitja dotzena escassa de localitats mallorquines, a colònies formades per poques parelles. És per això que aquesta espècie tan espectacular hauria de merèixer una major atenció per part de la Conselleria de Medi Ambient, que hauria de procedir a la seva catalogació com espècie amenaçada localment.

El moto-cross ha fet fracassar la cria
La colònia d’abellerols a Son Bosc es situa a una zona on encara és ben evident la naturalesa dunar. Els abellerols normalment nidifiquen a talussos d’arena, on excaven forats al final dels quals hi fan el niu. Malauradament, aquestes dunes són també atractives per alguns practicants del moto-cross, que utilitzen la zona com a camp d’entrenament. Alguns dels traçats utilitzats per les motos passen a pocs centímetres dels nius, i evidentment això és poc tolerable pels abellerols.

Així, tot i que enguany s’havia instal·lat a Son Bosc la major colònia d’abellerol dels darrers anys, el fracàs en la reproducció ha estat gairebé absolut a causa de les molèsties del moto-cross.

  
Imatges d’abellerol i de moto-cross a Son Bosc.

La Conselleria, assabentada de la situació, no ha mogut ni un dit
El GOB ha denunciat aquesta situació als Agents de Medi Ambient de la Conselleria, els quals ens consta han informat sobre el problema als seus superiors. Tot i això, des de la Conselleria de Medi Ambient no s’ha fet absolutament res per evitar el fracàs de la colònia de cria.

El camp de golf arrasarà definitivament la colònia de cria
El projectat camp de golf de Son Bosc, el qual es podria començar a construir a finals d’estiu, arrasarà completament aquesta colònia de cria i tota la resta d’extraordinaris valors naturals de Son Bosc.

Des del GOB ens avergonyim de l’actitud que el Govern ha mantingut i manté davant aquesta qüestió. Des de l’inici d’aquesta legislatura el Conseller de Medi Ambient i el seu departament han mostrat en tot moment una absoluta complicitat amb el projecte de camp de golf, mentre el President del Govern mira cap a una altra banda després d’haver oblidat completament el seu compromís (discurs d’investidura) de no consumir “ni un pam més de territori”.

Son Bosc, amb els seus extraordinaris valors naturals, mereix ser incorporat al Parc Natural de S’Albufera. Renunciar a aquesta necessitat i permetre la construcció del camp de golf demostra la complicitat d’uns i la covardia d’altres.

 

Llegir 1509 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:00

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.