Imprimir aquesta pàgina
Dijous, 12 Desembre 2013 00:00

12/12/2013. L’allotjament de visitants a Cabrera implicarà menys conservació i més pressió sobre els recursos naturals

La previsió de la Conselleria, d’obrir el 2014 un refugi per a visitants, incompleix el PRUG vigent. 

12/12/2013. L’allotjament de visitants a Cabrera implicarà menys conservació i més pressió sobre els recursos naturals

La previsió de la Conselleria, d’obrir el 2014 un refugi per a visitants, incompleix el PRUG vigent.


 

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori anuncià ahir el funcionament l’any que ve d’un refugi a Cabrera amb capacitat per a 24 persones.

Aquest nou ús al Parc Nacional implicarà un increment notable del nombre de persones pernoctant a l’illa (fins i tot podria ser més del doble en determinats moments). Això té unes implicacions importants en molts d’aspectes de la gestió del Parc, però especialment:

- Suposarà un increment important de les necessitats d’aigua. En aquests moments l’aigua potable disponible a Cabrera ja és insuficient per cobrir les necessitats del personal present i dels visitants, i s’ha de dur de Mallorca. L’allotjament i pernocta de fins a 24 persones incrementarà considerablement les necessitats de consum d’aigua (dutxes, serveis higiènics, etc.). Igualment s’incrementarà la generació d’aigües brutes, que hauran de ser convenientment tractades, i la generació de residus, que s’han d’exportar a Mallorca. Enlloc d’avançar cap a la sostenibilitat ambiental del Parc, controlant el creixement o fins i tot minvant el consum i l’impacte humà sobre els recursos, aquesta mesura progressa en sentit contrari.

- Implicarà unes necessitats especials de vigilància i atenció sobre les persones que hi pernoctin, havent-hi de dedicar uns recursos humans que ja són insuficients i que són més necessaris a altres àrees de la gestió del parc.

- Implicarà noves necessitats de manteniment (neteja, reparacions, etc) a assumir per a un personal considerablement retallat l’any passat.

D’altra banda, els actuals instruments de planificació del parc no contemplen aquest ús. La possibilitat de dedicar edificacions a refugi i la pernocta de visitants de tipus general sobre l’illa no està contemplada al vigent Pla Rector d’ús i Gestió (PRUG). Per al GOB aquesta decisió va precisament en direcció contrària al primer objectiu del PRUG en matèria d’ús públic i interpretació ambiental: “minimitzar l’impacte produït pel visitant sobre els recursos del parc nacional”.Tot i això, no tenim ni el més mínim dubte que si això és un impediment, aviat veurem una modificació del PRUG que ho permeti.

 

 

La creació d’aquesta nova oferta no és cap necessitat, i només s’entén en el marc de la política de banalització dels espais protegits impulsada per Gabriel Company: menys recursos públics adreçats a la conservació, i obertura dels espais protegits a nous usos que facilitin l’explotació comercial, a curt o mig termini, per part del sector privat.

Finalment des del GOB es lamenta, de bell nou, el trist paper dels òrgans consultius en la gestió dels espais protegits. En la passada reunió del Patronat del Parc Nacional el 16 d’octubre aquest tema no va formar part de l’ordre del dia tot i la seva importància i que evidentment ja hi devia haver avanços importants. En el moment de precs i preguntes, el representant de l’Institut Espanyol d’Oceanografia demanà sobre la possibilitat de pernocta de visitants, i el director manifestà que actualment només s’autoritza la pernocta als voluntaris, i que la pernocta de visitants està en estudi. Sorprenentment (o no) ara ens trobam que la Conselleria ja ha pres la decisió i anuncia que “està previst obrir un refugi el 2014”. Patronats i juntes rectores, organismes de participació i consulta pública dels espais protegits,  són un zero a l'esquerra per aquest govern.

Llegir 1690 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:01