Biodiversitat

13/08/09 Davant l’episodi d’enverinament d’espècies protegides a Llucmajor, el GOB reclama el tancament del vedat de caça durant 4 anys

 

13 d’agost de 2009

Davant l’episodi d’enverinament d’espècies protegides a Llucmajor, el GOB reclama el tancament del vedat de caça durant 4 anys


El passat dilluns dia 10 horabaixa, membres del GOB localitzaven en cadàver d’un exemplar de milana a una finca de Llucmajor. L’endemà, després d’una recerca en la que participaren Agents de Medi Ambient, Seprona i GOB, aparegueren més cadàvers d’espècies protegides. En total s’hi han localitzat:

·    3 milanes (Milvus milvus), espècie protegida catalogada en perill d’extinció
·    1 arpella (Circus aeruginosus), espècie protegida catalogada d’interès especial
·    1 xoriguer (Falco tinnunculus), espècie protegida catalogada d’interès especial
·    2 òlibes (Tyto alba), espècie protegida catalogada d’interès especial
·    1 mussol banyut (Asio otus), espècie protegida catalogada d’interès especial

Tots els animals foren localitzats en circumstàncies que apunten clarament a l’enverinament com a causa de la mort. Aquest és l’episodi d’enverinament d’espècies protegides més greu del qual es té constància a Mallorca des de que es varen iniciar les tasques de recuperació de la població de milana, ara fa 10 anys.

A més del pressumpte ús il·legal de verí, a la finca foren localitzats instruments utilitzats per a la caça il·legal, com els garbellets. Tot plegat, un compendi de la pitjor cara del món de la caça.

El GOB reclama una sanció exemplar
Davant aquests fets, el GOB reclama una actuació contundent i exemplar per part de la Conselleria de Medi Ambient. Malauradament, no pensam que aquesta situació sigui un fet aïllat ni molt manco. En aquest cas fou localitzada gràcies als sistemes de seguiment utilitzats en la milana, però sense dubte aquest tipus d’il·legalitats greus es repeteixen a altres vedats de caça a Mallorca. És per això que consideram que cal demostrar públicament que no hi ha ni la més mínima tolerància davant aquests atemptats ambientals.

La mort d’aquestes 3 milanes per enverinament és un fet tipificat com infracció molt greu a la llei balear de caça i pesca fluvial (llei 6/2006). Per aquest tipus d’infraccions es preveu una sanció de fins a 12.000 euros per la personal responsable dels fets i el tancament del vedat per un període de fins a 4 anys. El GOB reclama a la Conselleria de Medi Ambient que sigui diligent en la tramitació de l’expedient sancionador, i que apliqui aquestes sancions en el seu grau màxim.

Vigilància des de l’espai
Des de l’any 2000, el GOB realitza el seguiment d’exemplars de milana equipats amb emissors de seguiment per ràdio. Així, una persona equipada amb un receptor i una antena especials pot determinar, en condicions normals, la posició de cada un dels exemplars en un moment donat. Aquesta tècnica s’ha mostrat molt útil tant per a l’anàlisi de l’ús del territori que fan les milanes, com per a la localització d’exemplars morts, contribuint així a la lluita contra l’ús il·legal de verí.

Enguany, gràcies a una ajuda de la Fundación Biodiversidad, quatre exemplars de milana han estat equipats amb emissors de seguiment per satèl·lit. Aquesta nova tecnologia permet conèixer exactament (amb error de menys de 20 metres), via internet, la posició de cada animal cada hora del dia. Sense dubte aquest sistema és una millora important en relació al sistema de seguiment per ràdio, facilitant una informació molt més acurada del moviment dels animals. La primera de les tres milanes localitzades a Llucmajor portava un d’aquests emissors. Així, la lluita contra el verí utilitza, des d’enguany, la vigilància via satèl·lit.

Tags: Caça, llucmajor, Milana,, veri

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents