Divendres, 17 Octubre 2014 01:00

17/10/2014 GOB i APAEMA demanen la paralització immediata de la fumigació

Errors en la cartografia poden haver motivat la fumigació de parcel·les d’agricultura ecològica, i a més a més la Comissió Europea ja està estudiant la denúncia del GOB per afecció a la xarxa Natura 2000.

17/10/2014 GOB i APAEMA demanen la paralització immediata de la fumigació

Errors en la cartografia poden haver motivat la fumigació de parcel·les d’agricultura ecològica, i a més a més la Comissió Europea ja està estudiant la denúncia del GOB per afecció a la xarxa Natura 2000.

______________________________________________________________________________________________________________________ 

 

Poc dies després d’haver començat a Mallorca la fumigació contra la cuca del pi, APAEMA ha rebut les queixes de diversos pagesos amb finques inscrites al CBPAE (Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica) sobre la manca d’inclusió de les seves parcel·les ecològiques al mapa de zones excloses de la fumigació. Lògicament aquests pagesos estan preocupats davant la possibilitat que les seves finques hagin estat fumigades o ho siguin en els propers dies, ja que el producte utilitzat (Diflubenzuron) no està permès per la regulació de l’agricultura ecològica, i no es podrien comercialitzar les fruites i verdures produïdes. APAEMA sospita que hi podria haver hagut un error massiu en les dades inscrites al CBPAE que ha manejat la Conselleria d’Agricultura per a planificar la fumigació.

Més enllà de la possible afectació a finques d’agricultura ecològica, són molts els veïnats que s’estan adreçant al GOB per queixar-se de la fumigació sobre els seus horts, jardins i cases. Tot i que sobre el paper el projecte plantejava una actuació gairebé quirúrgica (amb GPS), és evident que el tractament no s’està limitant a les zones grafiades, i que les zones veinades també estan patint la fumigació. Precisament per aquesta dificultat en el control de la fumigació és pel que els tractaments aeris amb pesticides estan prohibits de forma general per la Unió Europea. Recordem que el Govern ha tramitat una autorització excepcional davant el Ministeri d’Agricultura per poder fumigar amb avionetes i helicòpters, tot i que des del GOB consideram que aquesta autorització no s’hauria d’haver concedit ja que no s’han considerat les alternatives existents.

També avui el GOB ha rebut escrit de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea confirmant que els seus serveis ja estan estudiant la nostra denúncia, i que properament rebrem escrit de resposta. El procediment habitual en aquests casos és que la Comissió demani ara explicacions a l’administració denunciada per tal de determinar si hi ha hagut incompliment de la normativa ambiental. Recordem que el passat 2 d’octubre el GOB remeté denúncia a la Comissió ja que el projecte de fumigació preveu afectar 23 espais protegits de la xarxa europea Natura 2000, sense que s’hagi realitzat el corresponent estudi d’impacte ambiental.

Per tot això el GOB i APAEMA demanen la paralització immediata de les fumigacions.

Recordem que es manté oberta la recollida de signatures de la campanya “Stop fumigacions”, impulsada per un bon nombre d’entitats agràries i ecologistes (GOB, Amics de la Terra, GADMA, APAEMA, APAEM, CBPAE, Associació de Varietats Locals, CERAI i Col·legi de Biòlegs de les IB). Per ara es porten recollides més de 2.100 firmes: http://chn.ge/1wzukQm

 

Llegir 1847 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:37

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.