Biodiversitat

18/11/10 Son Bosc no ha de ser camp de golf, sinó parc natural

 

L’informe de Ramsar ens treu els colors per haver permès l’autorització del projecte de camp de golf, i insta a la protecció definitiva de la zona

 

Dijous, 18 de novembre de 2010

Se pot dir més alt, però no més clar:
Son Bosc no ha de ser camp de golf, sinó parc natural
L’informe de Ramsar ens treu els colors per haver permès l’autorització del projecte de camp de golf, i insta a la protecció definitiva de la zona

 


L’informe tècnic de la Secretaria del Conveni de Ramsar (conveni sobre zones humides d’importància internacional), fet públic ahir per part de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat del Govern no deixa lloc a dubtes: el camp de golf projectat i en part en execució a Son Bosc s’hauria de desestimar definitivament.

L’informe destaca la sorprenent actuació de la Comissió Balear de Medi Ambient (organisme d’avaluació ambiental de projectes, depenent de la Conselleria de Medi Ambient), dirigida aleshores per Jaume Font, la qual decidí que amb una avaluació d’impacte ambiental simplificada i una relació de mesures correctores ja n’hi havia prou per satisfer la necessitat d’avaluar convenientment un projecte de camp de golf colindant amb un parc natural, una zona humida d’importància internacional i que a més a més afectava directament a un lloc amb valors naturals remarcables. Recordem que la Comissió Balear de Medi Ambient decidí no fer cas a un primer informe desfavorable del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, en el qual s’identificava clarament la importància ecològica de Son Bosc i es proposava la restauració ambiental de la zona. I és que com ja va destacar el GOB en el seu moment, el procediment de tramitació ambiental d’aquest projecte de camp de golf va estar greument viciat per tal d’aconseguir la seva aprovació malgrat la inconveniència ambiental de fer-ho.

Igualment a l’informe s’exposa, sobre la llei de declaració del camp de golf d’interès autonòmic, que “no parece convincente en sus enunciados ni rigurosa en el tratamiento de los antecedentes”, i proposa la seva derogació. El Secretariat de Ramsar ha estat molt “delicat” en el tractament d’aquest aspecte, ja que recordem que en el seu moment denunciàrem que l’exposició de motius de la llei conté diverses mentides, entre elles una pretesa posició del Secretariat del Conveni de Ramsar a favor del projecte de camp de golf.

Aquesta estirada d’orelles per haver permès que s’aprovàs un projecte de camp de golf en aquesta zona s’afegeix a la d’altres instàncies internacionals que igualment ja van demanar fa mesos la protecció definitiva de Son Bosc. Entre aquestes entitats podem destacar també la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa, UICN, màxima organització mundial de conservació, i les més importants ONGs conservacionistes espanyoles i europees: WWF- Espanya, SEO-Birdlife, RSPB i NABU.

L’informe de Ramsar insta a la protecció de Son Bosc amb les figures comunitàries de ZEPA i LIC i a la incorporació de la zona al parc natural de s’Albufera. Part d’aquestes mesures ja s’estan impulsant per part de l’actual Govern, però cal tenir en compte que aquests suggeriments no van adreçats de forma particular a l’actual Govern, sinó a les autoritats competents (actuals i futures). Si no es tenen en compte aquestes recomanacions, les autoritats balears i espanyoles poden incórrer en incompliment del conveni internacional de conservació de zones humides, amb les conseqüències que això pugui comportar.

Per això fem una crida a la responsabilitat, no només a l’actual Govern sinó al conjunt de forces parlamentàries, per tal de reconduir definitivament una situació que ens està posant en evidència i avergonyint davant la comunitat internacional.

Tags: camps de golf,, conveni de ramsar, muro, salbufera, son bosc

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents