Dimecres, 27 Gener 2010 00:00

27/01/10 La plataforma Mallorca Lliure de Transgènics denúncia la greu situació del camp de Mallorca

Anàlisis confirmen la presència de blat de les Índies transgènic al camp de Mallorca

Plataforma Mallorca Lliure de Transgènics

27 de gener de 2010

La plataforma Mallorca Lliure de Transgènics denúncia la greu situació del camp de Mallorca
Anàlisis confirmen la presència de blat de les Índies transgènic al camp de Mallorca


Des de la campanya Mallorca Lliure de Transgènics (MLT) ens adrecem una vegada més a vosaltres per posar-vos en coneixement dels greus fets que han ocorregut enguany al camp mallorquí.

La sospita de la presència de blat de les Índies modificat genèticament (GM) a la nostra illa fa que a finals de l'estiu de 2009 es prenguin mostres d'aquest conreu a finques dels municipis de Palma (Sant Jordi), Manacor i Campos.

Aquestes mostres són sotmeses a anàlisis i les tres provinents de Sant Jordi en donen positiu. Ens trobem davant del blat de les Índies GM MON810, prohibit a diferents estats europeus com França o Alemanya.

D'altra banda el dia 14 de desembre vàrem sol·licitar a la Conselleria d'Agricultura la informació disponible al Registre d'Organismes GM (OGM) a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, registre on han de constar les finques que sembren cultius transgènics i la informació del qual és pública segons el decret 66/2007 del Govern balear. Com ja va passar en la ocasió anterior, la conselleria no ens ha donat cap resposta.

Aquest silenci resulta sospitós, més quan dades publicades a finals de setembre pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí indiquen que a les balears s'han sembrat en 2009 noranta-dos hectàrees de blat de les Índies MG. Aquesta institució també ens informa que totes les llavors de MON810 venudes a balears ho han estat a l'illa de Mallorca, on pensem que se concentra aquest cultiu.

Aspecte de camp de cultiu de blat de moro transgènic al hivern a Mallorca. Foto: MLT

Per tots aquests motius denunciem:

 • Que la declaració del Parlament de les Illes Balears com a zona lliure de transgènics, realitzada en octubre de 2007, torna a ser paper mullat.
 • Que la Conselleria d'Agricultura i el Govern balear incompleixen la legislació autonòmica i estatal en no disposar del Registre d'OGM i en no haver convocat mai la Comissió de Bioseguretat que el mateix decret 66/2007 obliga a constituir.
 • Que aquesta desídia en quant als transgènics representa una connivència amb les multinacionals de la biotecnologia i un desemparament dels pagesos i pageses.
 • Que les analítiques que hem dut a terme es una tasca del Govern; i que tot i haver detectat prop de 45 Ha de cultius GM de la campanya 2009 demanem al Govern que ens digui on s'han cultivat les 47 Ha de cultiu que manquen per arribar a les noranta-dos suposadament cultivades.
 • Que es torna a oblidar que vivim en un arxipèlag, el context ideal per a practicar una agricultura sense contaminacions externes, tampoc genètiques, distingida per la seva qualitat.


D'altra banda vos recordem:

 • Que tot i la prohibició del conreu MON810 a nou estats de la Unió Europea pels riscos sobre la salut i el medi ambient, l'Estat espanyol és el seu major productor europeu, amb 76.057 hectàrees sembrades en 2009.
 • Que l'agricultura ecològica no permet la presència d'OGM i a Catalunya i l'Aragó ja s'han donat nombrosos casos de contaminació de camps de blat de les Índies ecològic per pol·len de cultius GM. El desemparament del pagès ecològic ha fet que la producció d'aquest conreu en ecològic hagi, pràcticament, desaparegut als indrets esmentats.
 • Que els estudis sobre els que es basen les autoritzacions dels diferents conreus GM estan realitzats per les pròpies empreses de biotecnologia, que els guarden amb molt de secretisme.


Les nostres propostes per a 2010

 • L'administració pública no ha fet més que guanyar la nostra desconfiança i per això ens veiem en la necessitat d'ampliar l'espectre del nostre treball.
 • Per enguany analitzarem el màxim de conreus possibles per poder localitzar geogràficament la presència de cultius transgènics al nostre camp.
 • També es pensa fer tallers formatius amb pagesos i pageses per a què coneguin millor la realitat dels conreus transgènics i els problemes decontaminació que aquests provoquen.
 • D'altra banda ens coordinarem amb les associacions de les altres illes que mostren interès per treballar en aquest tema.


La campanya Mallorca Lliure de Transgènics seguirà organitzant actes de difusió i denúncia de la realitat dels OGM a l'illa de Mallorca.


Del registre de llavors modificades genèticament (GM) per a l'any 2009 a les Illes Balears es desprèn que,

La major part de llavors s'han venut a Son Ferriol (Palma) que sospitem corresponen amb els cultius detectats al Pla de Sant Jordi i Son Gual. No obstant, cal considerar que les llavors comercialitzades no tenen perquè
correspondre amb els cultius GM presents a la darrera campanya; I que es poden haver cultivat amb llavors venudes a altres províncies. S'han venut un nombre considerable de varietats en relació a les dosis, un total d'11 varietats, el que fa pensar en assaigs en part de les parcel·les cultivades.

Taula de venda de llavors modificades genèticament (casta MON 810) durant l'any 2009 a les Illes Balears
Municipi Dosis de 50 mil llavors Varietats Superfície estimada[1]
Palma 144 CARELLA YG
JARAL BT
KAVALA YG
SF1035T
SF1112T
76.36 Has
S. Joan 3 MAS 52.YG
MAS 58.YG
MAS 60.YG
1.60 Has
Manacor 26 PR33P67
PR35Y69
PR36B09
13.83 Has
Total 173 
11 92 Has
Font: en base a dades del MARM

[1] Per a una densitat de sembra de 94.021 llavors/Ha

Més informació:

Blog: http://transgenicsfora.balearweb.net

Extensió del cultiu de blat de moro transgenic a la campanya 2009 a mallorca

Informe dels resultats dels anàlisi

Llegir 1262 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:50

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.