Imprimir aquesta pàgina
Dimarts, 28 Juny 2011 01:00

28/06/2011 El GOB celebra la condemna per enverinament de fauna protegida al vedat llucmajorer de Llucamet

Dimarts, 28 de juny de 2011

El GOB celebra la condemna per enverinament de fauna protegida al vedat llucmajorer de Llucamet


El 10 d’agost de 2009, membres del GOB localitzaren al vedat de caça de Llucamet (Llucmajor) el pitjor episodi de mortaldat d’espècies amenaçades registrat fins ara a Mallorca: tres milanes (Milvus milvus) i una arpella (Circus aeruginosus) enverinades, i dues òlibes (Tyto alba), un mussol banyut (Asio otus) i un xoriguer (Falco tinnunculus) tirotejats. El cas fou localitzat gràcies als emissors de seguiment per ràdio i per satèl·lit que portaven dues de les milanes mortes (una tecnologia fonamental en el desenvolupament del programa de recuperació d’aquesta espècie a les Balears al llarg de la darrera dècada), i fou investigat per part d’Agents de Medi Ambient i el Seprona.


L’enverinament il·legal d’espècies amenaçades és la principal causa de mortalitat de la milana a Mallorca (més de la meitat dels casos), i és el motiu fonamental pel qual aquesta espècie està catalogada en perill d’extinció tant a nivell estatal com a les Illes Balears. De fet, la població mallorquina de milana va estar a punt d’extingir-se, ja que a principis de la dècada del 2000 quedaven menys de 10 parelles.

Afortunadament, els esforços invertits per combatre el problema van donant els seus fruits, i la població mallorquina va augmentant a poc a poc i en deu anys s’ha duplicat. Tot i això, la solució definitiva al problema de l’ús de verí al medi natural encara és un somni: el 2010 es localitzaren 15 exemplars de milana morts a Mallorca, dels quals per a un mínim de 7 s’ha confirmat l’enverinament (altres encara estan pendents dels resultats analítics).

La sentència condemnatòria de Llucamet contra l’autor de l’enverinament (multa de 17 mesos, inhabilitació 3 anys i un dia per a practicar la caça, i indemnització d’11.600 euros a la Comunitat Autònoma) reforça l’estratègia de lluita contra l’ús de verí, pel seu component exemplaritzant. És important que les persones que decideixin col·locar esquers enverinats tenguin ben present que estaran cometent un delicte, i que poden ser condemnats a penes de presó. A més a més, per al cas de vedats de caça l’administració competent pot sancionar també amb la prohibició de l’activitat cinegètica (aquest ha estat també el cas del vedat de Llucamet en els passats dos anys).

Des del GOB volem manifestar el nostre agraïment i felicitació a tots aquells que amb el seu esforç han contribuït a n’aquesta condemna, i més enllà d’això a totes les persones implicades en la lluita contra l’ús il·legal de verí al medi natural i rural. Així mateix, instam els nous responsables de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, i també la Fiscalia de Balears, a incrementar l’esforç per acabar amb aquest greu problema ambiental.
Llegir 1479 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:42