Biodiversitat

30.05.2014. Prospeccions petrolieres: el GOB acusa el PP balear d’hipòcrita i manipulador.

Consideram una vergonya el posicionament dels diputats del partit popular al congrés. El precedent del vistiplau a les prospeccions a Canàries, requereix que les Illes Balears es posicionin fermament i que no s’utilitza aquesta qüestió senzillament per treure’n un rèdit polític.

 

 

 

30.05.2014. Prospeccions petrolieres: el GOB acusa el PP balear d’hipòcrita i manipulador.

 

Consideram una vergonya el posicionament dels diputats del partit popular al congrés. El precedent del vistiplau a les prospeccions a Canàries, requereix que les Illes Balears es posicionin fermament i que no s’utilitza aquesta qüestió senzillament per treure’n un rèdit polític.

______________________________________________________________________________________ 

El GOB considera un insult als ciutadans de les Illes Balears el posicionament dels diputats del Partit Popular de Balears al Congrés en relació a les prospeccions.

Pel GOB és una mostra de la hipocresia del Partit Popular en aquesta qüestió i una demostració que ha utilitzat el posicionament a les Illes Balears, com una cortina de fum per ocultar la seva nefasta acció política en matèria mediambiental.

Canàries, un mal precedent

Malauradament aquesta notícia arriba al mateix temps que la notícia de Declaració d’Impacte ambiental positiva al projecte de sondejos de Repsol a Canàries. Un mal precedent, just després de les eleccions europees, en unes illes que veuen així consolidada i avalada políticament l’amenaça vinculada als sondejos i posteriors prospeccions al seu patrimoni natural, al sector turístic i al sector pesquer.

Cal recordar els impactes greus que pot generar l’operació només ja en la fase de prospecció, malgrat que el Ministeri defensi el vistiplau a les prospeccions a Canàries assegurant que aquesta fase no implica que finalment s’extregui petroli de la zona.

Impactes de l’exploració sísmica

Aquesta tecnologia es fonamenta en la generació de potents impulsos sonors que penetren en el fons marí fins a 7.000 metres de fondària, i que rebotats parcialment cap a la superfície permeten obtenir informació de les característiques del subsòl i identificar possibles bosses de gas o petroli. Així, cada 10-20 segons es produeix un dispar sonor, que a 1 km de distància es percep encara a uns 200 dB, una intensitat sonora similar a la generada per una explosió nuclear. Això contínuament, durant 5 mesos i sobre una superfície similar a la de Castella-Lleó. I recordem que els sons dins l’aigua es propaguen a grans distàncies.

Els treballs d’exploració sísmica com els que se plantegen tenen efectes negatius sobre els cetacis (balenes, catxalots, dofins), que tenen una alta sensibilitat als sons submarins. A pocs quilòmetres els cetacis poden patir lesions auditives, però s’ha registrat que poden reaccionar amb canvis de comportament fins i tot quan la font d’emissió es troba a 300 km de distància. Igualment afecten peixos, i sobre tot invertebrats, ous i larves, que tenen més dificultats per fugir de l’origen dels “dispars” i poden patir greus lesions fisiològiques o fins i tot morir. S’han registrat casos de minves transitòries en les captures d’algunes espècies de peixos d’entre el 50 i el 80%.

Tampoc hem d’oblidar que les prospeccions sísmiques plantejades i el seu important impacte ambiental no són més que la primera de les tres fases adreçades cap a l’objectiu de localitzar i explotar nous jaciments de gas i petroli.  Els riscos ambientals de l’extracció d’hidrocarburs estan suficientment documentats, i a més de les seves nefastes conseqüències sobre els sistemes naturals plantejarien també un risc gravíssim per les zones litorals de l’arxipèlag balear, on el turisme constitueix el pilar econòmic.

 

Tags: Mallorca Cap Al Col·lapse, prospeccions petrolieres

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents