Dimarts, 09 Agost 2022 10:47

Al·legam contra un (altre) heliport privat a Andratx

Consideram que cal limitar l’expansió a les Balears d’aquest ús, per les seves molèsties a la fauna i a les persones.

La Subdirecció General d’Avaluació Ambiental del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha sotmès a consulta d’administracions i entitats relacionades el procediment d’avaluació ambiental del projecte “Heliport de Son Orlandis, Mallorca”. El GOB, que figura entre les entitats consultades, ha remès un escrit d’al·legacions.

El projecte pretén la creació d’una pista d’aterratge per helicòpter, a una finca rústica d’Andratx (zona de Son Orlandis) de 3,7 hectàrees i prop de 800 metres quadrats edificats. Al projecte es justifica la necessitat de l’heliport per evacuar els inquilins en cas d’emergència (argumenten dificultat d’accés de vehicles d’emergències fins a les cases) tot i que a les imatges aèries s’observa que la finca compta amb un accés rodat en condicions aparentment adequades. Per a nosaltres és evident que la motivació del projecte no és altra que la construcció d’un heliport per a ús privat. De fet l’anàlisi d’impacte s’ha fet sobre una previsió de fins a 208 operacions anuals, cosa que evidentment res té a veure amb un ús excepcional per emergència.

L'auge immobiliari de luxe i en zona rústica, i el turisme associat, promou a Mallorca l'ús d'helicòpters per a ús privat. De fet en aquests moments també es troba en tramitació un altre heliport en el mateix municipi (Sa Muntanya, Port d'Andratx) situat a només 2,2 km del projecte de Son Orlandis i que respon a un esquema bastant similar. Aquest altre projecte també fou objecte d’al·legacions per part nostra l’any passat.

L’estudi d’impacte ambiental del projecte únicament repassa la possible afecció sobre els espais naturals més propers (els situats a menys de 5 km) sense avaluar el possible impacte per molèsties a causa del sobrevol a zones sensibles situades més enllà. Des de fa anys s'observa una tendència d'increment de les molèsties per sobrevol d'aeronaus d'ús privat en els espais naturals de les Illes Balears, i especialment a la Serra de Tramuntana, que a més d’aus marines amenaçades com el virot, el virot petit, el corb marí o la gavina roja manté poblacions d'altres espècies amenaçades com el voltor negre, l'àguila peixatera, l'àguila cuabarrada o la moixeta voltonera. Aquest impacte resulta manifestament poc controlable i evitable per part de les autoritats ambientals i podria estar generant uns efectes sobre les poblacions d'ocells que encara no han estat mínimament avaluats de manera imparcial i rigorosa. A més de les molèsties a la fauna cal també considerar les que es generen sobre la ciutadania, ja que aquests aparells són bastant sorollosos.

Consideram que la creació d'heliports privats contribueix a incrementar la dimensió del problema, i que la seva autorització en resposta a motivacions estrictament particulars (per a ús recreatiu, de valorització immobiliària o el que sigui) no resulta acceptable en un escenari de pressió humana intensa i creixent sobre el conjunt de recursos naturals i especialment sobre la biodiversitat de les Illes Balears. Per això, a part de remetre les nostres al·legacions al Ministeri, hem instat també a la Conselleria de Medi Ambient a que es posicioni contra aquestes infraestructures privades.

D’altra banda, ENAIRE, el gestor de la navegació aèria a Espanya, publica al seu portal INSIGNIA la cartografia amb les limitacions per al vol amb regles visuals (VFR), que són les que han d’atendre les aeronaus tripulades. En aquesta cartografia es representen les zones prohibides, restringides o perilloses per motius diversos. A les Balears són únicament 3: el Parc Nacional de Cabrera, el Parc Natural de Sa Dragonera i la zona de Cala Major (aquesta darrera per motius no relacionats amb la conservació de la biodiversitat). La resta d’espais naturals, entre ells la Serra de Tramuntana, apareixen a altres capes d’informació on s’indica que per a filmacions s’ha de tramitar la corresponent autorització amb la Conselleria de Medi Ambient, però no compten amb cap limitació especial per al vol recreatiu o turístic. Malauradament no apareixen a la cartografia de zones prohibides o restringides alguns espais on el sobrevol a baixa alçada sí que està prohibit per la seva normativa d’ordenació, com per exemple a s’Albufera de Mallorca, s’Albufereta o es Trenc-Salobrar. És urgent que Medi Ambient acordi amb ENAIRE la incorporació d’aquestes zones restringides a la cartografia que consulten els pilots a l’hora de planificar els vols.

enaire zones

Llegir 344 vegades Darrera modificació el Dijous, 11 Agost 2022 12:45

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob