Dimecres, 05 Desembre 2018 09:19

Alliberam una milana monitoritzada amb GPS

L'au s'ha recuperat al COFIB després d'un dispar, i es suma a les més de 40 milanes monitoritzades actualment pel GOB

 

Ahir es va alliberar a l'escola de Bunyola un exemplar de milana que va ingressar al COFIB fa setmanes, afectat per un dispar amb munició de caça. Afortunadament els perdigons no afectaren a cap organ vital, i per això la milana s'ha pogut recuperar aviat.

 

L'exemplar ha estat equipat amb un emissor de seguiment GPS, que transmet localitzacions cada hora mitjançant la xarxa GSM de telefonia mòbil. Aquesta monitorització permet conèixer l'ús del territori de la milana, i a més a més facilitaria la localització de l'exemplar si tingués algun problema o morís.

milana gps

Moment de la col·locació de l'emissor GPS-GSM.

 

Actualment el GOB monitoritza més de 40 milanes a Mallorca, amb dispositius de seguiment GPS i de ràdiofreqüència. Aquesta metodologia forma part del programa de recuperació de la milana a les Balears, dirigit per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i ha estat fonamental per lluitar contra les causes de mortalitat d'aquesta espècie.

Recordem que la milana és una de les nostres espècies més amenaçades i està catalogada en perill d’extinció a les Balears i al conjunt d’Espanya. Quan es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie, fa 18 anys, quedaven a Mallorca menys de 10 parelles. Afortunadament es va actuar d’hora i els grans esforços dedicats han aconseguit invertir la tendència. La milana segueix en risc, però la seva població s’està incrementant substancialment, i comença a ser una espècie habitual a localitats on feia dècades que havia desaparegut.

Tot i que la població s'està recuperant, és important mantenir indicadors que donin el senyal d'alerta si tornen agreujar-se els problemes que portaren la milana gairebé a l'extinció, fonamentalment per l'ús il·legal de verí. La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres, bé via satèl·lit, és clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció. A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha facilitat la ràpida localització dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

L'exitós programa de recuperació de la milana a les Balears ha implicat a diverses administracions, entitats, particulars i empreses, com és el cas d'Endesa, que des de l'any 2007 financia el seguiment dels exemplars a Mallorca.

 

Vigilants del medi rural

La milana és una espècie molt sensible a determinades problemàtiques, com l'enverinament, l'electrocució o la mort per dispar a mans de furtius. Per això els exemplars monitoritzats actuen com a indicadors davant aquests problemes, i aporten informació que pot facilitar la intervenció administrativa per esmenar-los.

El seu ús del territori és molt extensiu, i això converteix les milanes monitoritzades en una mena de vigilants del medi rural arreu de Mallorca. A tall d'exemple, aquesta és la densitat d'ús del territori realitzat al llarg dels darrers 5 mesos per part de les 12 milanes marcades enguany.

localitzacions milana

 

 

 

 

 

Llegir 1232 vegades Darrera modificació el Dimecres, 05 Desembre 2018 10:54

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob