Divendres, 01 Setembre 2017 11:16

Cal augmentar la protecció i millorar la gestió de Son Real

El GOB aplaudeix la petició municipal per què es declari aquest espai extraordinari com a Parc Natural, tot i que recordam que no fa falta comprar més finques

 

El Ple de l’ajuntament de Santa Margalida aprovà ahir, a proposta del batle, la petició a la Conselleria de Medi Ambient d’adquisició de dues finques a Son Real per tal de promoure la declaració d’un Parc Natural.

Una vegada més des del GOB celebram que hi hagi iniciatives municipals que reclamin la declaració d’espais protegits al seu terme. Amb aquesta ja són tres les peticions que la Conselleria de Medi Ambient té sobre la taula: l’ampliació del Parc Natural de Llevant (Artà) i les creacions del Parc Natural de Ponent (Calvià) i del Parc Natural de Son Real (Santa Margalida). Valoram molt positivament que des dels ajuntaments es contempli la declaració de figures de protecció com una necessitat ambiental i social i a la vegada com una oportunitat econòmica.

En el cas de Son Real, ens trobam amb un espai majoritàriament públic, adquirit gràcies a la recaptació de l’ecotaxa el 2002, i la zona d’informació i els itineraris ja s’ubiquen dins terrenys públics. Per això no consideram necessària la compra d’algunes parcel·les, com va acordar sol·licitar ahir l’ajuntament a proposta del batle. Pensam que en aquests cas els recursos econòmics s’han d’adreçar a la millora i conservació del patrimoni natural i cultural, a la millora del gaudi públic (especialment educatiu) de la finca, i a la dotació de personal de gestió.

Recordem que en aquests moments el Govern tramita una ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), que inclou Son Real. Aquesta mesura incrementarà el grau de protecció de la zona i farà convenient disposar de documents de planificació de la gestió. En aquest sentit, consideram molt necessari millorar la capacitat de gestió d’aquest espai natural, que té un potencial extraordinari per al gaudi públic i l’educació ambiental, tant pel seu component naturalístic com, especialment, pel seu patrimoni cultural (arqueològic) excepcional.

Curiosament, l’ajuntament de Santa Margalida, també a proposta del batle, aprovà fa uns mesos una moció posicionant-se en contra de la declaració de la ZEPA de Son Real per afectar a terrenys privats. És evident que per part de la batlia i l’equip de govern de Santa Margalida es té una concepció bastant particular de la protecció del patrimoni natural, ja que evidentment ha de contemplar tant els terrenys públics com els privats (la normativa vigent, tant autonòmica com estatal, lògicament no en fa cap distinció).

Contradiccions a part, instam idò a la Conselleria de Medi Ambient a considerar la petició de l’ajuntament de Santa Margalida de declaració de parc natural, i en tot cas a impulsar mesures que millorin la gestió conservacionista de Son Real.

Llegir 1328 vegades Darrera modificació el Divendres, 01 Setembre 2017 11:27

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.