Biodiversitat

Declarat a Alcúdia el refugi de fauna privat més gran de Mallorca

Ja són 51 refugis de fauna promoguts pel GOB a Mallorca

El Consell de Mallorca ha autoritzat recentment l’ampliació del refugi de fauna de Can Bauma, a Alcúdia, promogut pel GOB i els propietaris. Aquest refugi, declarat el 2017 amb 75 hectàrees, s’ha ampliat ara amb diverses parcel·les veïnades totalitzant 388 hectàrees. D’aquesta manera passa a ser el refugi de fauna privat més gran de Mallorca.

Aquest nou refugi està format fonamentalment per zona forestal, ocupada per garriga coberta de pinar, tot i que inclou també algunes zones de conreu i l’abocador de cendres d’Es Murterar. La nova zona sense caça pot jugar un paper important en la recolonització de la zona d’Alcúdia per part de la milana, espècie en perill d’extinció i que trobarà aquí un hàbitat molt adequat. A més a més oferirà refugi a moltes altres espècies, cinegètiques i no cinegètiques, contribuïnt a millorar les poblacions de fauna.

Amb aquest, són ja 51 els refugis de fauna declarats a Mallorca que han estat promoguts pel GOB. Existeixen una vintena més de refugis declarats a finques públiques, promoguts per la pròpia administració.

El GOB impulsa la declaració de refugis de fauna des de fa més de tres dècades, amb l’objectiu d’aconseguir augmentar la superfície on no es caça a Mallorca. Recordem que l’illa té una densitat de caça altíssima, pel que consideram necessària l’existència de zones on la fauna no pateixi els impactes que genera la pràctica cinegètica.

Amb l’arribada de la població hivernant de tords al llarg de les properes setmanes (l’espècie més abatuda a les Balears), la intensificació de l’activitat cinegètica a fora vila serà ben evident. Aprofitam idò per animar els propietaris de finques a declarar nous refugis de fauna, per al que oferim el nostre assessorament i col·laboració.

Recordam que el requisit per a declarar un refugi de fauna és comptar amb una superfície mínima de 10 hectàrees (14 quarterades), que poden pertanyer a un o a més propietaris sempre que hi hagi continuïtat entre les diferents parcel·les. La majoria de refugis que ha impulsat el GOB els darrers anys estan formats per diverses parcel·les (en algun cas més de 50) de diferents propietaris que es posen d’acord per evitar la caça dins ca seva.

El GOB ha editat un fulletó informatiu sobre aquesta figura, la informació del qual es pot consultar aquí:

https://www.gobmallorca.com/informa-t/destacat/1467-els-animals-necessiten-llocs-on-no-se-ls-pugui-cacar-o-molestar

 

 

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents