Divendres, 25 Setembre 2020 08:40

El bloqueig de Pesca i de la confraria de pescadors de Palma fa que Calvià rebaixi les seves pretensions d’ampliar les reserves marines del seu litoral

Ahir el ple municipal aprovà elevar a la Conselleria una proposta d’ampliació molt per davall de la proposta ja aprovada el 2015

 

El ple de l’ajuntament de Calvià aprovà ahir una moció en la qual s’insta a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació a incrementar la superfície de reserva marina del seu litoral, unint en una sola les reserves marines d’en Toro i les illes Malgrats. Així la superfície protegida passaria de les 239 hectàrees actuals fins a les 1.506 de la nova reserva. Aquesta proposta compta amb el beneplàcit de la confraria de pescadors d’Andratx i, sembla que comptaria també amb el vist i plau de la Conselleria.

Recordem però que el 2015 l’ajuntament també aprovà en ple municipal instar la Conselleria a la creació d’una reserva marina que també englobaria les dues reserves existents però que arribaria fins a l’illa del Sec. Aquesta proposta, plantejada per Oceana i acceptada per l’ajuntament, protegia 2.186 hectàrees. En trobam idò davant una rebaixa de la proposta municipal de fa 5 anys, i que sembla que respon a l’oposició de Pesca i de la confraria de Palma a la proposta original.

Evidentment des del GOB valorarem positivament que la Conselleria escolti la petició de Calvià i activi la tramitació de la nova reserva, tot i que lamentam que sigui l’administració responsable de vetllar per la conservació dels recursos marins la que posi límits al desig municipal de comptar amb una reserva marina més gran de la que finalment s’ha hagut de reformular per tal que tengui possibilitats de ser tramitada.

Des del GOB recordam que la nostra organització defensa per aquesta zona la creació d’una àrea protegida molt més extensa, marítima i terrestre, sota la figura de parc natural.

A la zona ja existeixen diverses àrees naturals, marítimes i terrestres, que gaudeixen de diferents figures de protecció. Així hi trobam el LIC i ZEPA ES0000074 Cap de Cala Figuera, el LIC ES5310103 Àrea marina Cap de Cala Figuera i la ZEPA ES0000519 Espacio marino del poniente de Mallorca. En aquesta àrea s'han identificat 5 hàbitats vegetals emparats per la Directiva europea 92/43/CEE, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres. D'altra banda, aquesta àrea presenta una gran importància faunística, destacant com a localitat de reproducció d'espècies amenaçades com el virot petit (Puffinus mauretanicus), el corb marí (Phalacrocorax aristotelis), la gavina roja (Ichthyaetus audouinii) i l'àguila peixatera (Pandion haliaetus). Entre els rèptils destaquen per la seva importància les poblacions de Podarcis lilfordi toroni, sargantana exclusiva de l'illa del Toro, i una important població de tortuga mora (Testudo graeca).

Per a la conservació adequada de tots aquests valors en equilibri amb els diferents usos públics de la zona (la pesca entre ells), pensam que la figura de parc natural es presenta com l’eina més adequada. La regulació pesquera dins el parc natural marítim i terrestre es podria ordenar sota la figura de reserva marina, integrada dins el parc. Fins ara, però, la Conselleria de Medi Ambient i Territori no sembla receptiva a n’aquesta demanda, i no ha fet cap passa en aqueixa direcció.

 

La linia taronja delimita la nostra proposta de parc natural marítim i terrestre

Llegir 1129 vegades Darrera modificació el Divendres, 25 Setembre 2020 08:51

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob