Dilluns, 12 Agost 2019 10:22

El GOB demana a Emergències còpia de l’informe sobre el pretès perill que suposa la posidònia a Sa Ràpita i Ses Covetes

Imatge d'arxiu del diari Última Hora de la platja de Ses Covetes. Imatge d'arxiu del diari Última Hora de la platja de Ses Covetes.

Instam la Consellera a donar explicacions sobre l’emissió d’aquest document

Segons han informat diferents mitjans de comunicació, la Direcció General d’Emergències i Interior (Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització) hauria remès un informe de l’Ajuntament de Campos en el qual s’alerta que l’acumulació de restes vegetals de posidònia a les platges de la Ràpita i les Covetes posa en risc la integritat física dels banyistes perquè dificulta l'accés a la mar, i també la tasca dels socorristes. Així, segons ha manifestat la batlessa, l’ajuntament hauria de procedir a la retirada de les restes de posidònia.

Davant aquesta informació, des del GOB demanam explicacions a la Consellera Isabel Castro. A més d’estar interessats en aconseguir una còpia del citat informe per poder conèixer els detalls, instam a la Consellera a detallar qui, a instàncies de qui i per què es va decidir realitzar aquest informe.

No posam en qüestió la funció preventiva que ha de realitzar la Direcció General d’Emergències i Interior, elaborant informes sobre totes aquelles situacions en que es consideri que existeix un risc per a la integritat de les persones, sobre tot si d’aquests informes se’n desprenen efectivament les corresponents accions correctores coordinades entre les diferents administracions implicades. Per demanar, estaria molt bé que Emergències elaboràs informes i instàs a actuar sobre els milers de cases ubicades dins sol forestal i que no han adoptat les mesures d’autoprotecció contra incendis indicades per la Conselleria de Medi Ambient. O sobre els milers d’edificacions situades dins zones inundables. O també, precisament en relació amb l’ús de les platges, seria molt interessant que informàs sobre els milers d’embarcacions que naveguen i fondegen dins les zones de bany i que sense dubte suposen un risc per als banyistes.

Ara bé, ens sorprèn molt que Emergències hagi considerat que la fullaraca de posidònia acumulada a les platges de Campos suposa un risc real i tan rellevant com per emetre un informe.

No podem acceptar que es consideri que l’acumulació natural de posidònia a la costa suposa un risc per a les persones i que en conseqüència s’hagi de retirar. Aquesta situació forma part de la dinàmica natural de les platges de la Mediterrània. Precisament la retirada d’aquestes restes durant molts anys té relació amb la important pèrdua d’arena de moltes platges de Mallorca, entre elles les de Campos. Si Emergències considera que la posidònia acumulada a les platges naturals suposa un risc real per als banyistes, el que hauria de fer és instar a la prohibició del bany, de la mateixa manera que es desaconsellen o prohibeixen altres usos al medi natural quan es considera que hi ha risc per als ciutadans. Evidentment consideram que això no cal en aquest cas, i que el que està absolutament fora de lloc és aquest informe.

Obra en poder d’Emergències alguna acta d’accident de banyista en que s’hagi conclòs que les restes de posidònia en foren un element clau en els fets? Per què les restes de posidònia serien un problema a les platges de Campos, i no a la resta de platges de les Balears de les quals, pel que sabem, Emergències no ha informat?

Davant aquestes qüestions, i per la contribució de l’informe a la polèmica social i política sobre la retirada de la posidònia a les platges de Campos, reclamam les corresponents explicacions de la Consellera.

Llegir 1903 vegades Darrera modificació el Dilluns, 12 Agost 2019 10:29

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob