Biodiversitat

El GOB demana el Consell i els ajuntaments que abandonin definitivament la fumigació de carreteres i camins

L’herbicida més utilitzat, el Glifosat (Roundup) ha estat classificat recentment com a “probablement carcinogènic per humans” per l’OMS

El passat 20 de març l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), depenent de la Organització Mundial de la Salut (OMS), va incorporar el Glifosat (principi actiu dels herbicides més utilitzats al món, entre ells el conegut Roundup) a la llista de substàncies probablement carcinogèniques per als humans (categoria 2A de la IARC).

Tot i aquesta nova consideració sobre el risc del Glifosat, aquesta decisió no comporta la prohibició de l’ús, que correspon a les autoritats estatals i altres organismes internacionals. Mentre no es prengui aqueixa decisió, el GOB reclama les administracions insular i locals que abandonin definitivament l’ús del Glifosat per al control de la vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins.

Recordem que aquesta és una petició del GOB des de fa molts d’anys, ja que diversos estudis científics ja havien indicat els possibles efectes d’aquest herbicida per a la fauna i per als humans. Afortunadament el Consell de Mallorca deixà de fumigar massivament les carreteres de la seva competència el juny de 2013, i d’ençà només utilitza la fumigació de forma molt puntual quan els sistemes d’eliminació amb maquinària no són adequats. Els ajuntaments, en canvi, segueixen fumigant els camins de la seva titularitat, i fins hi tot en alguns casos, per exemple a Palma, utilitzen l’herbicida dins els cascs urbans.

 

 

Davant aquesta nova consideració de l’OMS sobre la toxicitat del Glifosat, el GOB reclama les administracions l’abandonament definitiu de la fumigació amb Glifosat i altres herbicides amb risc de toxicitat per animals i humans, i que el control de la vegetació a voreres de camins i carreteres es realitzi, quan sigui necessari, amb mitjans mecànics.

 

 

Tags: Alta Tensió, Mallorca Cap Al Col·lapse, Marina de Llucmajor, REE

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents