Dimarts, 28 Setembre 2021 10:16

El GOB documenta l’impacte del fondeig il·legal a la badia de Pollença

El borneig de les cadenes de les embarcacions està arrasant la praderia de Cymodocea

Desenes (si no centenars) de «morts» (punts de fondeig) s’estenen a la badia de Pollença a l’entorn del port esportiu. Les cadenes d’aquests fondejos, per l’efecte del borneig, arrasen contínuament la praderia de Cymodocea nodosa, una planta fanerògama parenta de la posidònia.

Voluntaris del GOB han documentat la situació amb les imatges que presentam en aquest vídeo.

mort

 

 

Les praderies de Cymodocea, que solen ocupar llocs arrecerats i de poca profunditat, estan en regressió a les Illes Balears a causa d’empitjorament de la qualitat de les aigües a les badies, o directament per l’impacte del fondeig com en aquest cas. A més a més estan amenaçades per les previsions del Pla General de Ports de les Illes Balears (actualment en tramitació) que possibilitarà l’augment d’embarcacions (en nombre i eslora) als espais on viu.

En el cas de la badia de Pollença, recordem que a més a més es tracta d’un espai que forma part de la Xarxa Natura 2000 i que gaudeix de la consideració de Lloc d’Importància Comunitària (LIC ES5310005 Badies de Pollença i Alcúdia), i per tant es troba emparat per la directiva europea d'hàbitats (92/43/CEE).

Davant aquesta situació, demanam a les autoritats competents (Conselleria de Medi Ambient i Territori, i Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico) que:

- retirin sense més demora els punts de fondeig que s’estenen per la badia i estan afectant la praderia de Cymodocea.
- impulsin urgentment la tramitació del Pla de Gestió del LIC ES5310005, que ja porta 9 anys de retard en la seva aprovació, i que haurà de diagnosticar la situació ecològica de la badia i ordenar els usos nàutics per salvaguardar les comunitats biològiques.
- paralitzar cautelarment les previsions del Pla de Ports, que preveu la instal·lació de més de 150 punts de fondeig «ecològics» annexos al port de Pollença, fins que es disposi de les directrius que establirà el Pla de Gestió del LIC.

Llegir 1036 vegades Darrera modificació el Dimarts, 28 Setembre 2021 10:36
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre import:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.