Biodiversitat

Reclamam a Medi Ambient que acabi amb el trànsit de cavalls sobre les dunes de Sa Canova

Aquest impacte il·legal es segueix produint reiteradament

 

El passat dilluns es va observar una caravana de 39 cavalls transitant sobre un tirany que discorre per les dunes de Sa Canova d’Artà, tal i com es recull a la fotografia. Malauradament no és una situació extraordinària; el passeig a cavall per la zona és massa habitual, tenint en compte que està legalment prohibit i que totes les administracions implicades han manifestat el seu compromís per fer complir aquesta limitació.

El Pla especial de protecció de l’Àrea Natural d’Especial Interès de Sa Canova, aprovat definitivament l’any 1990, ja prohibí el trànsit de cavalls sobre les dunes. Tot i això, l’ajuntament com administració competent per a l’aplicació del Pla no ha disposat mai de mitjans suficients per garantir el compliment de la mesura.

Des de l’any 2006 la zona de Sa Canova té la consideració de Lloc d’Interès Comunitari (LIC), baix la tutela de la Conselleria de Medi Ambient com administració responsable de vetllar per la conservació dels hàbitats naturals presents a la zona. En aquests moments s’ha sotmès a un procés de participació el Pla de Gestió Natura 2000 “Barrancs i Puigs de Mallorca”, que inclou Sa Canova. Segons declaracions públiques del Director General de Biodiversitat, el Pla incorporarà una menció especial a la prohibició de trànsit de cavalls sobre les dunes.

Per la seva banda el Consell de Mallorca ha dissenyat una ruta senderista que unirà Lluc i Artà (GR 222) i que passa per Sa Canova. Igualment, el Director Insular de Medi Ambient del Consell va manifestar que la ruta recollirà la prohibició expressa de transitar amb cavalls.

Si tothom està d’acord, per què és tan complicat aplicar la prohibició, que tanmateix ja és vigent?

Des del GOB reconeixem i aplaudim l’esforç que està realitzant l’ajuntament d’Artà per aconseguir l’aplicació de mesures de protecció i gestió del seu territori. Pel que fa al litoral, el municipi ha plantejat el “Pla d’ordenació i gestió sostenible del litoral d’Artà”, que té per objectiu proposar estratègies d’ordenació, gestió i manteniment de l’espai litoral des d’una vessant de conservació, protecció i ús públic. El document és una clara declaració d’intencions en pro de la conservació de la costa, que tanmateix requereix del compromís de les administracions competents per a la seva aplicació.

Per altra banda, la mancança de personal de vigilància, un dèficit crònic de l’administració mediambiental balear, impossibilita que la resposta de la Conselleria de Medi Ambient estigui a l’alçada de les expectatives municipals i, el més important, a l’alçada de les necessitats de protecció ambiental de Sa Canova.

Davant aquesta situació, reclamam a Medi Ambient un increment en l’esforç de vigilància de Sa Canova, per tal que sigui aplicada efectivament la prohibició de circulació a cavall dins la zona dunar. Les empreses i entitats relacionades amb l’equitació a la zona estan ben identificades, pel que paral·lelament a la vigilància i a la sanció als infractors s’ha de realitzar una tasca preventiva d’informació.

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents