Dijous, 26 Octubre 2017 10:32

El GOB remet al MAPAMA una proposta de reserva marina al ponent de Mallorca

En taronja, l'actual Reserva Marina d'Es Freu de Sa Dragonera. En groc, la nostra proposta de nova reserva marina en aigües exteriors. En taronja, l'actual Reserva Marina d'Es Freu de Sa Dragonera. En groc, la nostra proposta de nova reserva marina en aigües exteriors.

 

Instam la Conselleria de Medi Ambient a fer seva la nostra proposta, i defensar-la davant el Ministeri

 

El 7 d’octubre de 2016 el govern aprovà el decret 62/2016 pel qual s’estableix la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera. A causa de la limitació competencial, la reserva no va poder incorporar totes les aigües circumdants de Sa Dragonera, ja que la regulació de la pesca a la zona d’aigües exteriors correspon a l’Administració General de l’Estat.

Ara el Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA), per tal de complementar la reserva marina autonòmica, ha posat en marxa un procediment per tal de declarar una zona de reserva marina estatal a la zona d’aigües exteriors. Aquest procediment ha comptat amb una fase de consulta pública, en la qual el GOB ha participat remetent una proposta d’àmbit a protegir.

Així, des del GOB proposam que la nova reserva marina en aigües exteriors incorpori:

- La zona d’aigües exteriors situades al nord i ponent de Sa Dragonera i que formen part del Lloc d’Interès Comunitari i Zona d’Especial Protecció per les Aus (LIC-ZEPA) ES0000221 Sa Dragonera.

- L’àrea marina de la Zona d’Especial Conservació (ZEC) ES5310077 Es Rajolí. Aquesta zona marina protegida forma part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, però pel fet d’ocupar aigües exteriors la Conselleria de Medi Ambient (entitat gestora de l’espai protegit) no és competent en la regulació de les activitats pesqueres. La incorporació d’aquesta zona a la futura reserva natural permetria regular-la i vigilar-la millor, per evitar entre d’altres la pesca d’arrossegament.

- La zona compresa entre les dues anteriors (LIC-ZEPA ES0000221 Sa Dragonera i ZEC ES5310077 Es Rajolí), per tal d’incorporar un tram de costa fonamental per a la conservació del virot petit (Puffinus mauretanicus), l’espècie d’au marina més amenaçada d’Europa, catalogada en perill d’extinció. A més a més aquest tram és el connector biològic entre les dues zones que ja tenen protecció internacional (LIC-ZEPA i ZEC).

A més de remetre la nostra proposta al Ministeri, l’hem feta arribar igualment a la Conselleria de Medi Ambient per tal que consideri defensar-la davant les autoritats estatals.

Recordem que paral·lelament, el GOB reclama davant la Conselleria l’ampliació del Parc Natural de Sa Dragonera, que actualment no incorpora àmbit marí. La figura de reserva marina permet regular determinades activitats que tenen efecte sobre els recursos marins, però per ordenar-ne d’altres (per exemple la navegació) la normativa de la reserva marina és insuficient i seria convenient aplicar-hi figures més potents. A efectes de gestió seria molt més eficient que l’àmbit del parc natural s’estengués per incorporar les diferents zones marines protegides que l’envolten (LIC-ZEPA i Reserva Marina).

Llegir 1138 vegades Darrera modificació el Dijous, 26 Octubre 2017 10:53

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.