Biodiversitat

Finalitzada la campanya de vigilància i informació de l’illot de na Guardis

La feina dels voluntaris i voluntàries ha fet possible el manteniment d’una nombrosa colònia de cria de gavina roja, espècie amenaçada

Per segon any consecutiu, la col·laboració entre el GOB i la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha possibilitat un operatiu de vigilància i informació sobre l’illot de na Guardis, davant la Colònia de Sant Jordi, per ajudar a l’èxit de la colònia de cria de gavina roja (Ichthyaetus audouinii).

Recordem que l’any passat, per mor del confinament, l’illot va gaudir d’unes setmanes de tranquil·litat durant les quals pràcticament no hi va haver presència humana, i això va facilitar la instal·lació d’una important colònia de gavina roja, una espècie amenaçada catalogada com a vulnerable. En anys passats aquesta espècie havia intentat criar a l’illot, o ho havia fet en un nombre més baix de parelles a causa de les molèsties generades pel desembarc de navegants. Per ajudar a mantenir la tranquil·litat a l’illot, es va organitzar l’operatiu de vigilància i informació amb voluntariat del GOB. Possiblement a causa de l’èxit de l’any passat, enguany es va tornat instal·lar la colònia, que és de les més importants de les Balears (unes 190 parelles).

A l’operatiu de vigilància, que ha comptat amb el suport del Servei de Protecció d’Espècies, el Parc Nacional de Cabrera i Ports de les Illes Balears, hi han participat 30 voluntaris i voluntàries del GOB. S’han cobert els dissabtes i diumenges entre el 22 de maig i el 27 de juny, en torns de matí i horabaixa, i també alguns dies entre setmana.

Cal destacar que es nota que aquest és el segon any que funciona el dispositiu, ja que el nombre d’incidències ha minvat i bona part dels navegants avisats ja estaven informats de l’existència de la colònia de cria i la inconveniència de desembarcar. Així, el nombre d’ocasions en que s’ha hagut d’intervenir ha estat menor, tot i que s’han detectat alguns casos greus, com en vol d’un dron sobre la colònia de cria, o el desembarc de persones amb cans.

Des del GOB agraïm moltíssim la participació dels voluntaris i voluntàries en aquesta acció de conservació, sense la implicació dels quals segurament la colònia de cria hauria rebut més molèsties que potser haurien minvat el seu èxit reproductor. Igualment feim extensiu el nostre agraïment a la Conselleria de Medi Ambient i als seus diferents departaments implicats, però aprofitam per recordar que segueix pendent dotar de normativa i mitjans suficients per garantir la conservació de la biodiversitat als illots que com na Guardis mantenen poblacions d’espècies amenaçades.

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents