Dimarts, 07 Març 2017 10:47

Ingrid ja és de bell nou a Mallorca

L’àguila peixatera monitoritzada via satèl·lit pel GOB acaba d’arribar després de la seva hivernada a la costa atlàntica de Marroc

 

L’agost de 2014 membres del GOB capturaren un àguila peixatera (Pandion haliaetus) a s’Albufera de Mallorca, i li col·locaren un emissor de seguiment per satèl·lit que permet conèixer els seus moviments.

Aquest exemplar, batiat amb el nom d’Ingrid, és una femella adulta que es reprodueix a un niu de la Serra de Tramuntana, i forma part de la fracció migratòria d’aquesta espècie a les Balears. Així, una part de les àguiles peixateres que nidifiquen a les Illes romanen aquí tot l’any, però alguns exemplars deixen les Balears després de la reproducció, i viatgen al sud de la península Ibèrica o a Àfrica per passar l’hivern.

 

Pandion haliaetus Ingrid marcatge

 

El matí del passat 27 de febrer Ingrid abandonava el seu lloc d’hivernada a la costa de la localitat d’Ouchene, a la regió marroquí de Marrakech-Tensift-Al Hauz. Durant 6 dies de viatge, travessant l’estret de Gibraltar i passant sobre Eivissa, després d’haver volat al llarg de més de 1.600 quilòmetres, l’horabaixa del 4 de març ja era a Mallorca.

Des del moment del seu marcatge, aquesta ja és la 6ª travesia d’Ingrid entre Mallorca i la costa africana, totalitzant així més de 9.700 quilòmetres monitoritzats pel GOB gràcies al sistema de seguiment per satèl·lit.

Des de l’any 2009 i gràcies a finançament privat (l'empresa mallorquina Malla apadrina aquest exemplar), el GOB ha pogut disposar de tecnologia de seguiment per satèl·lit per conèixer els moviments d’algunes de les àguiles que viuen a Mallorca. En el marc del pla de conservació de l’àguila peixatera a les Balears, dirigit per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, la informació obtinguda serveix per conèixer els usos territorials d’aquesta espècie, identificar les àrees importants per a la seva supervivència, detectar-hi les possibles amenaces i poder emprendre mesures preventives.

L’àguila peixatera és una espècie amenaçada a Espanya, catalogada com a vulnerable. Les seva causa principal de mortalitat no natural és l’electrocució a torres de distribució elèctrica, tot i que també està afectada en menor mesura per altres amenaces com el furtivisme (recentment va ser localitzat a Mallorca el cadàver d’un exemplar tirotejat). La seva tendència poblacional a les Balears és en conjunt positiva, i l’any passat es localitzaren 23 parelles territorials. Llevat del cas de Menorca, on la població reproductora s’ha estancat des de fa alguns anys, a les altres illes el nombre de parelles creix lentament, pel que l’horitzó en la conservació de l’espècie es percep positivament.

Llegir 973 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 19:41

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.