Dilluns, 22 Mai 2017 12:28

L’esmena de MÉS i PSOE per permetre l’aparcament d’Es Trenc posarà en risc la legalitat del nou parc natural

Nou vial de sortida de l'aparcament, plantejat a l'esmena de MÉS-PSOE i també a l'esmena "bessona" del PP Nou vial de sortida de l'aparcament, plantejat a l'esmena de MÉS-PSOE i també a l'esmena "bessona" del PP

El manteniment de l’aparcament compta amb un informe desfavorable de Medi Ambient, i el nou vial de sortida afecta a un hàbitat de conservació prioritària i no s’ha sotmès a avaluació de repercussions

 

En el marc de la tramitació parlamentària del projecte de llei de declaració del parc natural d’Es Trenc-Salobrar de Campos, el proper dimecres 24 de maig es celebrarà la reunió de la ponència de la comissió de medi ambient i ordenació territorial per tal d’informar sobre les esmenes presentades.

El Parlament ja va rebutjar el passat 11 d’abril l’esmena a la totalitat presentada pel Partit Popular, i ara s’hauran de discutir les 77 esmenes parcials, entre elles l’esmena presentada per Més per Mallorca, Més per Menorca i PSOE per tal de mantenir l’aparcament d’Es Trenc (Na Tirapel).

Des del GOB instam a la ponència a rebutjar aquesta esmena, i la seva esmena bessona del PP, ja que consideram que porten cap a una vulneració del procediment de tramitació ambiental de la llei.

Recordem que el passat 13 de gener el Consell de Govern aprovà l’avantprojecte de llei, en el qual es suprimeix l’aparcament d’Es Trenc i es disposa la restauració ambiental de la zona degradada. Aquest acord es va prendre atenent l’informe de la Secretaria General Tècnica de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que en resposta a les al·legacions dels propietaris dels aparcaments assenyala que:

“els aparcaments proposats a l’avantprojecte de llei sotmès a segon termini d’informació pública es varen destriar en base a la idoneïtat per a l’accessibilitat, la disminució de fluxos de circulació dins l’àmbit i a criteris relacionats amb l’existència d’hàbitats prioritaris. D’acord amb l’informe tècnic de data 11 de març de 2016, relatiu a la localització de les zones degradades en l’àmbit del PN d’Es Trenc-Salobrar de Campos, la ubicació actual dels aparcaments es troba en una zona potencial de l’hàbitat d’interès comunitari prioritari 2250-Dunes litorals amb Juniperus spp, i seria necessari restablir les condicions naturals prèvies a les circumstàncies pertorbadores existents”.

Concretament pel que fa a l’aparcament de d’Es trenc (Na Tirapel), l’informe assenyala que

“l’explotació d’aquest àmbit com aparcament implica una discontinuïtat significativa d’un hàbitat prioritari que cal recuperar; així mateix la seva ubicació genera uns fluxos circulatoris i de vianants que genera una afectació dels hàbitats propers i així ho assenyala l’informe tècnic sobre la localització de zones degradades”.

L’esmena presentada per MÉS i PSOE planteja fer cas omís al citat informe ambiental i permetre la major part de l’aparcament existent fins ara, i a la vegada contempla l’habilitació d’un vial de sortida per al qual no s’ha fet cap tipus d’informe de repercussions ambientals. Aquest vial discorre al llarg d’1,5 km per un camí d’arena i terra existent, connectant l’aparcament i la carretera de Campos a la Colònia de Sant Jordi. Al llarg de pràcticament tot el traçat es veuria afectat hàbitat d’interès comunitari 2250 – Dunes litorals amb Juniperus spp., que és de conservació prioritària.

La incorporació d’aquesta esmena al projecte de llei implicaria acceptar canvis molt rellevants i que no s’han avaluat ambientalment en relació a l’acord del Consell de Govern de dia 13 de gener i els informes tècnics que el sustentaren. D’aquesta forma es podria cometre frau de llei, ja que el text modificat per l’esmena no hauria passat per la corresponent avaluació de repercussions ambientals (incomplint així la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental) i faria cas omís a l’informe de la Secretaria General de Medi Ambient.

Davant això, des del GOB reiteram a MÉS i PSOE que retirin la seva esmena per permetre l’aparcament d’Es Trenc, i evitin així posar en perill la protecció del nou parc natural.

Llegir 1413 vegades Darrera modificació el Dimarts, 01 Agost 2017 20:14

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.