Dimarts, 03 Març 2020 10:50

L’ordenació de la costa no pot respondre a les urgències del sector turístic

La platja de Cala Millor, el 1956 (encara amb sistema dunar) i el 2019 La platja de Cala Millor, el 1956 (encara amb sistema dunar) i el 2019 IDEIB

 

L’evolució de la situació climàtica requereix fer un replantejament de les platges i infraestructures amb una visió de futur

  

Alguns batles de Mallorca estan pressionant aquests dies per aconseguir del Ministeri per a la Transició Ecològica una actuació immediata per a reconstruir les infraestructures litorals i platges afectades per la tempesta Gloria.

Des del GOB recordam, per al que encara no ho tingui clar, que la situació climàtica està canviant a causa de l’activitat humana, i que això comporta un canvi en la dinàmica litoral. La recurrència de tempestes fortes s’està incrementant, així com l’increment progressiu del nivell de la mar, i davant això no podem mirar cap a altra banda i pretendre que platges i passejos marítims es mantenguin al marge d’aquest procés que continuarà en el futur immediat (com a mínim). Els costos econòmics i ambientals de les intervencions a la costa són molt alts, i no ens podem permetre assumir-los periòdicament.

La platja de Cala Millor ha estat objecte de diverses actuacions de recreixement artificial en les darreres dècades. La urbanització del sistema dunar que hi havia annex a la platja va limitar greument la dinàmica i la capacitat d’adaptació de la platja davant episodis de tempesta, ja que el «magatzem» natural d’arena ha estat ocupat pel passeig marítim i els hotels en primera línia. Així, l’estabilitat de la platja tal i com la pretén el sector turístic de la zona és impossible.

D’altra banda, recordar que el front marítim de Cala Millor forma part del Lloc d’Importància Comunitària (LIC) del Canal de Menorca, pel que està sotmesa a les determinacions de la Directiva 92/43/CEE que obliga a fer la corresponent avaluació de repercussions (estudi i avaluació d’impacte ambiental) a tots els projectes que puguin tenir efectes sobre els hàbitats protegits a la zona. Per tant, la pressió dels batles per tal que els projectes d’actuació siguin exempts de la corresponent tramitació ambiental topa amb la legalitat.

Des del GOB instam a un replantejament, inevitable, de la planificació i gestió de la costa davant un futur que farà insostenible el model que s’ha impulsat i mantingut en dècades passades.

Llegir 1813 vegades Darrera modificació el Dimarts, 03 Març 2020 10:55

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob