Dijous, 06 Octubre 2022 08:18

Més de 46 mil signatures demanen la protecció del Cap Blanc

Cal evitar que les antigues instal·lacions militars a espais naturals importants passin a mans privades i es transformin en instal·lacions turístiques o residencials.

Fa 7 mesos una iniciativa ciutadana impulsà la recollida de signatures a través del portal change.org per tal de protegir la zona del Cap Blanc i evitar la seva transformació en allotjament turístic. Una part de l’antiga bateria de costa fins aleshores propietat del Ministeri de Defensa havia sortit ofertada a través d’un portal immobiliari, i decidiren demanar el suport d’altres ciutadans per tal de reclamar a les administracions públiques la seva intervenció per garantir la conservació d’aquest espai natural.

Avui es lliuren a la Conselleria de Medi Ambient i Territori les 46.528 signatures arreplegades.

El Ministeri de Defensa és propietari d’un nombre important d’instal·lacions a les Illes Balears, algunes d’elles ubicades a espais d’extraordinari valor ambiental. El cas de Cabrera és el més destacable, però n’hi ha una dotzena més a Mallorca. Algunes d’elles encara són utilitzades per Defensa, com per exemple la base del Puig Major o el Cap des Pinar, mentre altres han deixat de tenir interès militar i han estat gairebé abandonades, fent-s’hi únicament una vigilància i manteniment mínims. En alguns casos ja fa dècades que passaren a mans privades.

El 2013 el Ministeri elaborà la Proposta per a la Racionalització i Utilització Eficient del Patrimoni Immobiliari del Ministeri de Defensa, que pretén vendre alguns terrenys rurals i urbans que ja no tenen interès ni ús militar, i aconseguir ingressos a l’hora que s’estalvien també despeses de manteniment de les instal·lacions.

L’oferta immobiliària de grans espais naturals de les Balears fins ara ben conservats i amb un important valor ecològic podria tenir greus conseqüències urbanístiques, ambientals, paisatgístiques i socials. Fa mesos que es publicita a portals immobiliaris l’antiga bateria de costa del Cap Blanc, i recentment s’han detectat obres de tancament a la bateria de costa de Rafeubetx, que temem podria seguir aviat el mateix camí. Ambdós són espais d’altíssim valor mediambiental, emparats per figures de protecció de la UE (són Zona d’Especial Protecció per a les Aus i Lloc d’Importància Comunitària) i que podrien acabar sent transformats per instal·lacions turístiques.

Consideram que caldria adoptar les mesures necessàries per garantir el manteniment de la titularitat pública en els espais naturals que Defensa pugui desafectar, i alhora avançar en mesures de gestió per a la seva restauració i conservació ambiental i en l’ordenació del gaudi públic compatible amb la protecció del patrimoni natural.

Per això des del GOB hem instat al Govern de les Illes Balears a fer les gestions necessàries amb el Gobierno de España per tal de paralitzar immediatament l’oferta i possible venda d’espais naturals de les Balears que hagin estat desafectats per Defensa, i impulsar un acord entre les dues administracions per tal de dotar-los d’instruments d’ordenació i gestió que possibilitin la recuperació i conservació dels valors naturals i alhora l’ús públic sostenible.

Llegir 374 vegades Darrera modificació el Divendres, 07 Octubre 2022 13:26

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob