Biodiversitat

Presentam al·legacions al decret de protecció de posidònia

Cal definir on seran possibles els punts de fondeig i camps de boies, i adaptar els existents per què siguin ecològics

 

El GOB ha presentat avui un plec d’al·legacions a la proposta de decret de protecció de posidònia que tramita la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, dins el termini d’exposició pública que finalitza el proper dimecres.

En general valoram molt positivament la iniciativa. La importància d’aquesta espècie en termes ecològics, geològics, socials i econòmics és molt rellevant, però per altra banda l’increment de la pressió humana a les Illes Balears genera entre moltes altres conseqüències ambientals un creixement de l’impacte antròpic sobre les praderies de posidònia, especialment pel que fa al fondeig d’embarcacions. Per això, sense oblidar les amenaces globals que condicionen la supervivència futura d’aquesta comunitat biològica i que han de ser abordades convenientment sense demora, cal intervenir també urgentment per eliminar o mitigar determinats impactes i amenaces locals per als quals el Govern té plena capacitat de correcció fent ús de les seves competències sobre l’ordenació de determinades activitats. Per això aplaudim i donam suport a la tramitació d’aquest decret, necessari i oportú.

L’aspecte més significatiu que aborda el decret és la regulació del fondeig sobre posidònia. En aquest sentit hem fet algunes aportacions formals per tal de clarificar inequívocament que el fondeig sobre posidònia només es permetrà amb sistemes de fixació ecològics que no facin malbé les praderes, i serà possible a boies individuals o camps de boies que compleixin aquesta condició i siguin autoritzats a llocs adients.

L’esborrany de decret no aborda la situació dels punts de fondeig actualment existents sobre posidònia. Sobre això, tant per a les boies individuals com per als camps de boies, suggerim que s’estableixi un termini d’un any per tal que es puguin adaptar a les condicions ecològiques establertes pel decret, i que en cas contrari siguin considerats il·legals i es procedeixi al seu desmantellament.

D’altra banda consideram que no es pot facilitar la creació de camps de boies arreu, i que és necessari establir una ordenació que indiqui on es podran ubicar i amb quina dimensió. Bona part de la superfície de posidònia present a les Balears es troba dins espais protegits de la xarxa Natura 2000, els quals disposen de planificació. Per això suggerim que en el termini d’un any els plans de gestió dels espais Natura 2000 siguin modificats per indicar, cas que es consideri adequat, en quines àrees i en quines condicions es podran ubicar els camps de boies.

Pel que fa a altres impactes sobre la posidònia, suggerim la prohibició d’autorització de nous emissaris submarins que la puguin afectar tant en la seva construcció com durant el seu funcionament.

Des del GOB donam l’enhorabona a la Conselleria de Medi Ambient per aquesta iniciativa, i instam a la seva aprovació sense més demora. La primavera de 2018 el decret ja hauria de ser vigent.

 

Enllaç de descàrrega a l’escrit d’al·legacions [pdf]

 

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents