Dimarts, 26 Setembre 2017 10:27

Responsabilitzam a MÉS de la transformació de la Marina de Llucmajor

Responsabilitzam a MÉS de la transformació de la Marina de Llucmajor Olaf Tausch - Wikimedia Commons

El que hauria de ser un gran espai protegit du camí de convertir-se en el parc energètic de Mallorca

 

El Consell de Govern acordà el passat 21 de juliol atorgar la declaració d’utilitat pública al projecte de parc fotovoltaic de Sa Caseta, a la Marina de Llucmajor. Aquest acord del Govern resol la discrepància entre la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, favorable al projecte, i el departament de Territori del Consell de Mallorca, desfavorable per raons urbanístiques. Recordem que el projecte, que afecta 25 hectàrees, s’ubica a una zona que el planejament urbanístic de Llucmajor qualifica de “Agrícola ramadera en zona de protecció paisatgística i/o ecològica”, en la que se inclouen “aquelles zones del territori que han de ser objecte d’especial protecció tant pel seu interès paisatgístic com ecològic, tant per a evitar el seu atac, destrucció o alteració, com per a mantenir, potenciar i millorar les seves condicions ambientals específiques”.

Un segon projecte, més gran (50 hectàrees) i que s’ubicaria a la finca de s’Àguila, es tramita en aquests moments a la mateixa zona. El passat dijous, quan havia de rebre informe de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, es va deixar sobre la taula pendent dels informes d’ampliació de les ZEPAs (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) que també tramita Medi Ambient i que suposadament el podrien afectar.

Justament en aqueixa reunió s’anuncià la possibilitat d’impulsar a més a més un tercer projecte també a la Marina, de més petites dimensions, que incorporaria terrenys de propietaris que no formen part dels altres dos projectes i que, fins ara, n’eren contraris.

La Marina de Llucmajor és un magnífic espai agro-forestal de milers d’hectàrees que sortosament han aconseguit sobreviure fins ara a la transformació del món rural que ha patit Mallorca. L’activitat agrària i cinegètica a les grans finques que la conformen ha fet possible que resti al marge de la urbanització rural que s’ha estès a altres zones de l’illa. La seva estructura de mosaic agrari i natural dóna cobertura a una biodiversitat molt important, on diverses espècies amenaçades hi tenen poblacions importants. Entre aquestes espècies destaca la milana, catalogada en perill d’extinció a nivell estatal, i per a la qual la Marina de Llucmajor és la segona àrea més important a les Balears.

Aquesta és la gran assignatura pendent en la protecció territorial de Mallorca. Té uns valors paisatgístics i naturals molt rellevants, però fins ara no ha rebut l’atenció adequada. Pel que fa a la seva importància ornitològica, des de 2011 el GOB ha reclamat en diverses ocasions la declaració d’una Zona d’Especial Protecció per a les aus (ZEPA) que no ha estat atesa.

Malauradament, aqueixa estructura de grans finques agràries que ha possibilitat la pervivència del paisatge de la Marina és també la característica que ara la fa vulnerable. Per al desenvolupament de grans projectes de producció fotovoltaica es requereixen moltes hectàrees, i és més senzill impulsar-ho amb un o pocs propietaris de grans finques que amb molts petits propietaris.

La Conselleria de Medi Ambient tramita des de fa mesos una ampliació de les ZEPAs de les Balears. Entre les àrees afectades es troba part de la Marina de Llucmajor. Però sorprenentment la proposta inicial de nova ZEPA a la Marina no inclou la zona central, la més ben conservada, i precisament aquella que està sent objecte de diversos projectes de parcs fotovoltaics.

Per al GOB és evident que per al Govern, i concretament per a MÉS, l’objectiu d’increment de producció d’energies renovables impulsat des de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic (dirigida per Joan Groizard de MÉS malgrat estigui integrada en la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat presidida per Marc Pons del PSOE) pesa molt més que la responsabilitat de la Conselleria de Medi Ambient (també en mans de MÉS) de vetllar per la conservació del patrimoni natural.

El suport del GOB al canvi de model energètic, a la implantació d’energies renovables i l’abandonament de les energies fòssils és evident, però aquest canvi no es pot fer a costa de l’ocupació d’espais d’altíssim valor natural i paisatgístic com la Marina de Llucmajor.

Consideram que la posició de Medi Ambient, d’evitar la protecció com a ZEPA de la zona central i més valuosa de la Marina per tal de no interferir amb els projectes fotovoltaics, és altament irresponsable. A més de les 75 hectàrees fins ara afectades per projectes fotovoltaics a la Marina, altres prop de 3.000 hectàrees mereixedores de protecció restarien vulnerables a futurs projectes, energètics o d’altre tipus.

Des del GOB reiteram la nostra reclamació a Medi Ambient de protecció per a la Marina de Llucmajor, amb la declaració d’una ZEPA que respongui adequadament als valors naturals presents i que no es vegi condicionada per altres criteris com la política energètica.

Llegir 1349 vegades Darrera modificació el Dimarts, 26 Setembre 2017 12:11

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.