Dilluns, 03 Desembre 2018 10:17

S’Albufera de Mallorca, catalogada com IBA en perill

Recentment ha estat incorporada al llistat de les 241 zones importants per a les aus i la biodiversitat més amenaçades

 

Birdlife International, l’organització de referència pel que fa a la conservació de les aus, ha incorporat s’Albufera de Mallorca al seu llistat de “IBA in danger” (Zones Importants per a les Aus i la Biodiversitat en perill).
[http://datazone.birdlife.org/site/ibasindanger]

A finals de 2017 el GOB va informar SEO/Birdlife de la greu situació ambiental de la zona humida més important de les Balears per tal que es consideràs la seva incorporació al llistat mundial de zones importants per les aus que es troben més amenaçades.

Actualment BirdLife International ha identificat 13.314 Important Bird and Biodiversity Areas (IBAs), de les quals 241 han estat catalogades “en perill”. Espanya és el 5è país del món pel que fa a nombre l’IBAs en perill, amb 12 espais.

 

IBAs in danger

 

Recentment SEO/BirdLife, present a la XIII conferència de las parts (COP) del Conveni de Ramsar, ha lliurat un informe sobre estat de conservació i recomanacions relatives a les zones humides Ramsar a Espanya. El document inclou la petició de mesures concretes per s’Albufera de Mallorca, l’Albufera de Valencia, el Delta de l’Ebre, la llacuna de Gallocanta i el Mar Menor. Així, per al cas de s’Albufera de Mallorca es demana incorporar, a l’expedient que la Secretaria del Conveni ja té obert, el deteriorament de la qualitat de les aigües per la salinització i la revisió de les mesures incorporades al pla hidrològic de les Balears.

Recordem que el GOB al llarg dels darrers anys s’ha adreçat en diverses ocasions a la Secretaria de Ramsar per informar sobre el greu deteriorament de les condicions ambientals de s’Albufera de Mallorca, amb uns canvis molt importants en els hàbitats naturals, les formacions vegetals i la fauna present.
[https://www.gobmallorca.com/que-feim/biodiversitat/el-gob-alerta-el-secretariat-del-conveni-de-ramsar-sobre-la-crisi-ecologica-de-s-albufera]

Ens consta que el Govern és conscient i està preocupat per la degradació de s’Albufera, i per això ja ha llançat una sèrie d’iniciatives per millorar la situació com per exemple el projecte d’aprofitament de les aigües de ses Fonts Ufanes. Tot i això, malauradament consideram que aquestes mesures seran insuficients, ja que el greu problema de fons és el dèficit hídric de la zona, per sobreexplotació de l’aqüífer, generant una manca del cabal ecològic mínim que necessita s’Albufera per recuperar i mantenir un bon estat hídric.

Les pluges d’aquesta tardor han incrementat els nivells d’aigua de s’Albufera i contribueixen a pal·liar momentàniament la situació, fet que podria afavorir una bona hivernada d’aus al parc. Tot i això caldria evitar caure en manifestacions massa optimistes, ja que la situació de bonança és transitòria i el problema de fons persisteix. No podrem considerar que la gestió hídrica de s'Albufera va per bon camí mentre no es pugui constatar un canvi en la tendència actual de transformació progressiva en salobrar.

Llegir 1560 vegades Darrera modificació el Dilluns, 03 Desembre 2018 10:44

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob