Dimarts, 02 Febrer 2021 11:34

Si no incrementam l’esforç en millora i conservació de les zones humides a les Balears, la pèrdua de biodiversitat serà molt important

Avui es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides

 

En commemoració de la signatura, el 2 de febrer de 1971, de la Convenció sobre zones humides a la ciutat iranesa de Ramsar, avui aprofitam per recordar que les zones humides ocupen a les Balears una part molt petita del nostre territori (4,207 hectàrees, el 0,8% de la superfície de Balears) i que moltes d’elles tenen problemes de conservació.

Les zones humides són espais amb una biodiversitat molt elevada (s’estima que el 40% de les espècies animals i vegetals del planeta viuen a zones humides) i juguen un paper molt important també per al manteniment de la humanitat. Els serveis ecosistèmics que proporcionen són molts i molt importants (aigua, aliment, prevenció de catàstrofes, captura de diòxid de carboni, ...)

La més gran zona humida de les Balears és s’Albufera de Mallorca, amb 1.873 hectàrees segons el Pla Hidrològic de les Balears. Tot i que gairebé tota ella gaudeix de la protecció de parc natural, és un compendi dels diferents impactes i amenaces que pateixen les zones humides balears: manca de suficiència d’aigua a causa de sobreexplotació a la conca, salinització per intrusió marina, contaminació per agricultura intensiva, contaminació per aigües residuals, urbanització, reblit per abocament d’enderrocs, impacte ecològic per espècies invasores, ... La transformació ecològica i la pèrdua de biodiversitat és un procés ben documentat que s’està produint a s’Albufera de forma especialment accelerada des de fa dues dècades, i la zona humida d’aigua relativament dolça que teníem a finals del segle passat s’està transformant en un salobrar.

Des del GOB aprofitam l’efemèride per reiterar la reclamació a les diferents administracions amb responsabilitats mediambientals per tal que multipliquin l’esforç en la millora i conservació de les zones humides, ja que en cas contrari els processos de pèrdua ecològica seguiran avançant cap a escenaris gens convenients.

Llegir 869 vegades Darrera modificació el Dimarts, 02 Febrer 2021 11:49

Enguany tenim un repte, llançam la ILP "Avui per demà" per garantir el benestar de les generacions futures. Entra a http://avuiperdema.org i informa't de com pots contribuir al canvi.

Necessitam la teva signatura i la teva implicació!

uneixtealgob