Dijous, 06 Octubre 2016 12:38

El GOB a favor de la creació de nous imposts ambientals sobre emissions contaminants i esteses elèctriques

El recaptat hauria de destinar-se a invertir en el canvi de model energètic i la lluita contra el canvi climàtic.

La fiscalitat verda o ecològica és un instrument imprescindible per integrar les externalitats de l'actual realitat econòmica, i concretament i en el cas dels impostos que es plantegen, de l'actual model energètic i afavorir la transició cap a un nou model energètic i per fer efectiva la lluita contra el canvi climàtic.


El GOB aposta per una fiscalitat complementària d'un cos legal i reglamentari que en aquest cas, faciliti la transició cap a un model energètic i cap a la lluita efectiva contra el canvi climàtic. Sabem que el Govern està elaborant una Llei de Canvi Climàtic i també una Llei d'Energies Renovables. Per això, volem entendre aquests impostos com una mostra de la voluntat d'influenciar en la modificació de conductes o decisions dels agents econòmics respecte a l'actual sistema de producció d'energia, per sobre de la clàssica funció fiscal de recaptació d'ingressos per a la hisenda pública.


El canvi de model energètic, l'aposta per les renovables, l'autoconsum, la suficiència energètica de les illes i la lluita contra el canvi climàtic, així com la planificació del tancament progressiu de la central des Murterar, són accions que pretén impulsar aquesta Govern. Però, per fer-ho possible es requereix un pressupost del que l'actual govern no disposa. Per això, és imprescindible la creació d'aquests nous imposts i que siguin íntegrament destinats a aquesta finalitat. Això, juntament, com ja hem dit, amb l'efecte desincentivador que rompi amb la inèrcia de l'actual model energètic, són arguments suficients per impulsar una mesura tan valenta com necessària per fer efectius els canvis compromesos per aquest Govern

Augmentar l'ecotaxa, també.


Sembla que els socialistes apunten a intentar evitar aquests nous imposts, incrementant l'impost de turisme sostenible. Des del GOB diem, també, però no només. L'impost turístic parteix d'un altre plantejament. Grava les estàncies turístiques i no és finalista. De manera que amb aquest impost de vocació turística, és probable que els fons acabin repercutint en el propi sector turístic.

Els nous impostos han de néixer amb una altra vocació, la de possibilitar la transició cap a un model, en aquest cas energètic, més just, sostenible i net, així com penalitzar les emissions contaminants, com una de les mesures necessàries però no suficients, fer front a la lluita contra el canvi climàtic.

Animam al Govern a tirar endavant amb aquestes dues noves mesures de la nova fiscalitat ecològica però deixant clar que la finalitat ha de ser el canvi de tendència i no la caixa comuna per pal·liar altres deficiències de finançament pels pressupostos generals.

Llegir 1361 vegades

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.