Dimecres, 02 Juny 2021 09:29

SBPV i entitats ecologistes: «NO hi ha negociació possible si abans no es retira l’actual projecte de Megaparc Fotovoltaic»

La plataforma proposa la instal·lació d’una planta fotovoltaica d’autoconsum dins l’actual zona aeroportuària com a solució raonable.

Divendres passat la plataforma Son Bonet Pulmó Verd es reuní amb els representants de l’ajuntament de Marratxí, per a poder conèixer de primera mà la situació amb AENA. Per tot això, després de consensuar posicionaments, des de la plataforma Son Bonet Pulmó Verd i les entitats ecologistes (Amics de la Terra, GOB i Terraferida) es considera inacceptable qualsevol oferta que passi per cedir un m2 de terreny per al Megaparc Fotovoltaic. Des dels moviments socials ens hem oposat a aquest projecte en primer lloc per la pèrdua de l’Espai Lliure Públic, però també perquè respon a un model energètic el qual considerem que és depredador del territori i no garanteix ni la sobirania energètica, ni tampoc afavoreix acabar amb la pobresa energètica. L’actual oferta augmenta la cessió de superfície sobre l’espai lliure públic, però no redueix la superfície d’aquesta mega-infrastructura. Per tant no s’adapta a cap de les reclamacions de la ciutadania.

La proposta de la Plataforma: Una planta fotovoltaica d’autoconsum de 1,2 MW

Segons els Pla Director de Son Bonet i la previsió demandes, en aquest cas energètiques, previstes serien les següents:

 sonbonet

Per tant considerem que la proposta de realitzar un Parc Fotovoltaic d’Autoconsum dins la zona aeroportuària suposaria que AENA compleix amb l’objectiu de reducció de d’emissions de Diòxid de Carboni a Son Bonet. Per això només necessitaria realitzar un Parc Fotovoltaic de 1.2 MW. Per tant la zona afectada seria molt menor i per tant molt més compatible amb la situació social, ambiental i patrimonial de Son Bonet.

Per aquesta superfície seria suficient emprar un dels camps, 3, 4 o 5 i en tots els camps hi quedaria superfície lliure. D’aquesta manera s’evitaria la necessitat d’instal·lació de gran quantitat d'infraestructures auxiliars, així com una major facilitat per connectar-se a la xarxa per a l'evacuació d’energia. Aquesta proposta ja va ser al·legada molt clarament per Amics de La Terra.

https://www.amicsdelaterra.org/es/amics-de-la-terra-presentamos-alegaciones-contra-el-parque-fotovoltaico-de-son-bonet/

sbonet

Reclamam que AENA aposti per un vertader model de transició energètica adaptat a la situació territorial i socio-ambiental de Marratxí.

EVITAR UNA NEGOCIACIÓ TÈRBOLA AMB AENA
En primer lloc volem manifestar que AENA utilitza la pressió i el mercadeig amb els que no estam d'acord amb el seu projecte.

Tant informacions publicades com les que s’ han pogut recavar e al respecte de la reunió amb l’Ajuntament demostren que AENA negocia amb unes estratègies tèrboles i gens apropiades per a una empresa pública:
Mercadeig de la zona en qüestió AENA ja ha oferit un 41%, un conveni regulador i accessos a altres espais a canvi de renunciar al 59% de l’espai lliure públic.
Aquest aspecte planteja si la renuncia a negociar vol dir que AENA castigarà a l’ajuntament i al Municipi de Marratxí i tornarà a la situació inicial de cessió només d’un prop de 30%. Aquest fet seria un xantatge en tota regla. AENA ha demostrat que és viable fer un conveni i que té moltes altres opcions. STOP xantatge!!! AENA no pot castigar els marratxiners i marratxineres per defensar els seus drets.
Per altra banda pareix que AENA està oferint altres tipus de contraprestacions, el dret d’accés a l’Espai Lliure Públic no és una mercaderia.

FRANCINA ARMENGOL, NI ESTÀ NI SE L’ESPERA DE MOMENT....
Davant tot això ens pareix urgent i reclamam un cop més després de TRES MESOS d’espera que la presidenta de la CAIB, Francina Armengol, faci el que li correspon defensar els interessos de la ciutadania a la qual representa. De moment la presidenta
és la única responsable política que no ens ha atès.
Per tot això reclamam que la presidenta faci el seu paper i envii les nostres reclamacions al Govern Central, com a màxima representant pública de les institucions públiques de les Illes que és.

LES INSTITUCIONS PÚBLIQUES PODEN I HAN DE FER MÉS

Els moviments socials plataforma SBPV i les entitats ecologistes demanen al Govern de les IB, al consell de Mallorca i a l' Ajuntament que responguin en aquesta situació d'un projecte unilateral d' AENA, d'esquena a la ciutadania de Mallorca i a les Administracions de les illes , i aturin aquest projecte. Si volen ho poden fer.

Llegir 357 vegades Darrera modificació el Dimecres, 02 Juny 2021 09:56
DÓNA per AQUESTA CAMPANYA
Les accions per la incidència política, la transformació social i la conservació de la biodiversitat necessiten el teu suport
1€ 3€ Altre import:

uneixtealgob

Reps el nostre newsletter?

Subscriure's

Vols rebre el nostre newsletter setmanal? Inscriu-te aquí i et mantindrem informat de les darrers notícies, agenda d'activitats i altres informacions interessants.